FOTO Riječka “kućica za velike čovječuljke” izazvala oduševljenje

Bruna Velčića, magistra primijenjene umjetnosti iz Rijeke, upoznali smo preko njegova brenda Island Spirit.

Obzirom njegova obitelj uzgaja masline na Cresu, od porezanih grana proizveo je kuhače, špatule, vilice za roštilj, mazalice, daske za rezanje i serviranje hrane.

Jednom od kuhača od maslinovog drva i dandanas radosno miješamo mnoge ukusne umake, a noćas dok smo sneni lutali bespućima interneta našu je skoro već usnulu pažnju privukla kućica “Bijeli pas” što se nalazi u Bok ulici u riječkom kvartu Drenova.

“Iznenađem sam kako je ovo prošlo, odmah se i meni više sviđa, hvala na reakcijama svima”, oglasio se Velčić osvrnuvši se na mnoštvo pozitivnih reakcija koje su fotografije objavljene na njegovoj Facebook stranici izazvale.

Remek-djelo, kućica / skultptura nema posebnu namjenu, a mjerama odgovara velikim čovječuljcima.

Sazdana je djelomično od recikliranih sirovina (drvo, staklo) i primjerak je ekspresionističke arhitekture, gdje je tako moguće “uživati u stvaraočevom pomanjkanju straha od disharmonije i radosno se prepustiti utjecaju zidova” – osjećaj “biti sklonjen na dobar način”.

Projekt je, kako kaže Velčić, powered by OBLIK 2 & poneki stanovnici ulice Bok, a OBLIK 2 je, saznajemo , “Duh iz Mašine” koji rješava idejne, oblikovne i organizacijske probleme na području majstorskih poslova šireg spektra.

“Jednostavno, kada naiđete na problem integracije novih stvari u postojeći ne-baš-koherentan / kompaktan / samorazumljiv prostor, npr. želite ugraditi polukat u dnevni boravak, a nema baš puno mjesta za stepenice, niti vam je jasno kako će to drvene grede i željezna ograda“pasati” uz recimo PVC stolariju, “sep” zidove boje breskve, red neonki na stropu koje je sada šteta skidati, polu-dotrajalu kuhinjsku ivericu i baš grdu kopiju bidermajer vitrine s furnirom u ipak O.K. stanju – nazovite.

Vaš je problem kompliciran jer vjerojatno nemate dovoljno novaca da sve srušite i krenete od početka, a i teško ćete sebe uvjeriti da ste dobro smislili improvizirano rješenje (treba vježbati – tako ste vi dobri u nekom drugom poslu) pa vam netko mora “nešto smisliti”.

Precizno rečeno to su small-scale projektantske i consulting usluge, što je u Hrvatskoj momentalno mrzak pojam jer miriše na tešku otimačinu novaca. Ako ste na knap sa sredstvima i smatrate da se svaki posao sastoji samo od kubika/metara/litara materijala i sati radnikovog rada (eventualno plus prijevoz) onda zaobiđite OBLIK 2 u širokom luku jer taj sumnjivi pseudo-umjetnički šarlatan/mutikaša navodno naplaćuje i puko pričanje, a o projektiranju da ni ne govorimo.

Zamislite, zovu ljudi lika da dođe samo vidjeti problem i prokomentirati ga, dati neku ideju, a on ni manje ni više nego BENG – račun. Reko alo prika? Trista kuna za šta majstore? To što si sat vremena vozio i sat ipo pričao? E da sam znao da ćeš tako rješio bi ja sam taj famozni “konzalting” samo da sam imao vremena. A i reko sam ti da to ne mora biti NEZNAM ŠTA, kakvi tri de nacrti sada? O jebemti i život i posao oderalo me ko zeca, a Miljenka ga bila nahvalila na sva zvona, kaže zna ti on svašta, da ga vidiš, dođe pogleda, malo razmišlja, priča, i eto rješenja, kaže zna ti on gdje šta naći, koga zvati, di se mogu očekivati problemi, zna od maltene smeća napraviti nešto dobro, improvizira, snalazi se, i nikada ti nebi uvalio nešto da nevalja.

Kaže još zna ti on i baš crtati, ono olovka kist i to, penje se kaže po ormarima ako nema škala, odere mural i to ne bezveze nego baš ono fora, da vidiš kako je kod Smiljane nacrtao u dječjoj sobi, još je i zavjese nabrzaka skrojio i porubio, imala ona tamo staru Višnju i vidiš lik sjedne za mašinu i šije. Kaže zna i bravarske stvari, kako šta koja debljina profila, varovi ovo ono, sve živo. Kaže zovi njega on će ti to rješit. Reko Miljenka di si ovog našla ha ha ha…”

Baš ha, ha, ima duha, zar ne.