Kralj strave tvrdi da je ovaj roman “zbroj svega što je naučio i stvorio u životu”

Zastrašujuće 884 stranice, odnosno klasik američkoga književnog velikana Stephena Kinga o sedmero odraslih ljudi koji se vraćaju u rodni grad kako bi se suočili s noćnom morom nastalom u njihovu djetinjstvu… s bezimenim zlom koje zovu ONO, stigle su u knjižare i na kioske Tiska.

Dobrodošli u Derry, u američkoj saveznoj državi Maine. Derry je gradić koji jezivo podsjeća na rodno mjesto većine nas. Samo što je u Derryju jeza stvarna.

Bilo ih je sedmero i bili su djeca kad su prvi put spoznali što je strava. Sada su uspješni i zadovoljni muškarci i žene koji su „pokorili svijet“ svojim talentom, svatko na svoj način. Zbog obećanja koje su si dali prije dvadeset osam godina, ponovno se okupljaju na istome mjestu gdje su se borili protiv zlog stvorenja koje je lovilo djecu grada Derryja i hranilo se njima. Djeca su opet žrtve brutalnih ubojstava, a njihova se potisnuta sjećanja na to zastrašujuće ljeto vraćaju dok se spremaju još jednom suočiti s čudovištem koje vreba iz gradske kanalizacije.

Ono će vas preplaviti emocijama… Likovi su toliko stvarni da ćete misliti kako čitate o sebi… Obavezno pročitati u dobro osvijetljenu prostoru. (Los Angeles Times)

U Kingovu sada već evergreenu, zlo dolazi iz prostora izvan svemira. Nemoguće je definirati čudovište, izvanzemaljsko biće, Ono, koje preživljava hraneći se dječjim mesom začinjenim strahom. Kako bi se lakše približio „lovini“, Ono se često pojavi u obliku simpatičnoga klauna po imenu Pennywise koji se potom pretvara u najužasnije noćne more što ga njegove žrtve mogu zamisliti. Zbog svega toga, postavlja se pitanje: Može li cijeli jedan grad – kao Derry – biti uklet?

Nitko u gradu ne zna za Ono, ali svi su, očito, pod njegovim čarobnim utjecajem. Stanovnici Derryja, iako trenutačno pogođeni i zgroženi ubojstvima i slučajevima nestanka, neobično brzo zaborave stravične događaje i krenu dalje sa svojim životima, ignorirajući to što bi trebalo prouzročiti kolektivni očaj i strah. Kao da je zlo dio svakodnevice. King također u nekoliko navrata implicira da su i sami stanovnici Derryja prirodno zli, što je rezultat Onova utjecaja kroz stoljeća.

Ono se pojavljuje svakih tridesetak godina i terorizira Derry hraneći se ljudskim mesom otprilike jednu godinu. Nitko ne zna otkad se izvanzemaljsko biće nalazi na tom mjestu, ali autor daje naslutiti da su u pitanju milijuni godina. Njegovo buđenje, kao i njegovo ponovno povlačenje, najčešće označavaju strašne epizode, točnije velike tragedije s mnoštvom žrtava – koje su nerijetko prouzročili sami stanovnici grada.

Roman počinje u jesen 1957. godine, kad je Derry pogođen lošim vremenskim prilikama i zbog obilnih kiša, veći dio grada je poplavljen. Jednoga dana, šestogodišnji George (Georgie) Denbrough izlazi igrati se na kiši s novim papirnatim brodom koji mu je pomogao izraditi pet godina stariji brat Bill. Georgie je prva žrtva klauna Pennywisea. Nakon njega, slijedi zastrašujući niz ubojstava djece koji se nastavlja do ljeta iduće godine.

Nakon završetka školske godine, „Mucavi“ Bill Denbrough zajedno s vršnjacima Eddiejem, Stanom, Richiejem, Benom, Mikeom i Beverly skupljaju se u ono što u šali zovu „Klubom gubitnika“. Osim osobnih i obiteljskih problema, sva djeca u klubu imaju nešto zajedničko: svi su preživjeli susret s Onim. Strah je nepodnošljiv, ali zajedno se osjećaju jačim i na neki način imaju odgovornost prema svima zaustaviti čudovište.

Neupitan kralj strave. (Time Magazine)

Krajem ljeta, njih sedmero krenu u pohod protiv Onoga u kanalizaciju Derryja i uspiju poraziti ga. Prije rastanka, obećaju jedno drugome da će se ponovno udružiti ako se zlo vrati u Derry, bez obzira na sve. Telefonski poziv stiže dvadeset sedam godina poslije, kad Mike (jedini od gubitnika koji je ostao živjeti u Derryju) javlja ostalima, sad uspješnim ljudima u kasnim tridesetima, da se Ono vratilo… Hoće li održati riječ i vratiti se?

Stephen King najčitaniji je autor osamdesetih i devedesetih godina prošloga stoljeća. Tijekom sedamdesetih i ranih osamdesetih, King je izgradio put kojim se proslavio kao najbolji spisatelj romana strave. Njegove knjige besprijekorno su napisane i sve do sredine osamdesetih godina svaka od njih fokusirana je na jedan poseban subjekt, vješto izgrađen od temelja, ili na tematiku.

Genijalna zastrašujuća knjiga… Lunapark noćnih mora. Ono probudi u nama čudovište kojeg se najviše bojimo, ono koje odbija napustiti nas. (San Francisco Chronicle)

Romanom Ono, King se oslobađa svih tematskih ograničenja i umjesto da napiše knjigu o toj jednoj stvari koja nas plaši, stvara roman o svim čudovištima i noćnim morima zajedno. Čini se da je autor pohađao tečaj kod samoga sebe pišući ovaj roman. Sam King definirao ga je kao „zbroj svega što je naučio i stvorio u životu“.

Autor je pošao od pretpostavke da nas strahovi ne proganjaju samo u djetinjstvu. To što nas je plašilo u formativnim godinama često diže glavu u trenucima slabosti i očaja naših života u odrasloj dobi, najčešće u drukčijem i složenijem obliku. Protagonisti ovoga romana, djeca koja više nisu djeca, iako su zaboravili traume ljeta otprije dvadeset sedam godina, još uvijek nose te iste demone u sebi. Teško možemo opisati ovu knjigu samo kao žanrovski roman o strašnom klaunu. Ima puno toga između redaka – a to je vrlo jasno svima koji su pročitali Ono u mlađoj dobi i koje desetljeće poslije, kad dvostruki ključ čitanja postane očit.

Opčinjavajuća odiseja strave… King piše kao da je opsjednut. Nikad ne zavarava čitatelja. Uvijek daje najbolje od sebe… Briljantan i mračan. (The Washington Post Book World)

Zato, simboličnih 27 godina poslije prve ekranizacije (mini TV serije od dviju epizoda), publiku je prošle godine oduševilo prvo poglavlje nove filmske duologije utemeljene na romanu, pogotovo one koji su se s Pennywiseom prvi put upoznali u djetinjstvu.

Stephen Edwin King, jedan od najslavnijih romanopisaca našega doba, autor je više od pedeset knjiga, a svaka od njih postala je bestselerom svjetske slave. Njegova epska djela Ono i Kula tmine samo su neka od brojnih knjiga koje su postale temelj za uspješnice na velikom platnu. Godine 2018. dobio je nagradu PEN America Literary Service Award, 2014. primio je Nacionalnu medalju za umjetnost koju mu je dodijelio predsjednik Barack Obama, a 2003. dobio je prestižnu nagradu National Book Award za izniman doprinos američkoj književnosti.

...