Dame, evo kako možete napraviti prelijepe kokedame i ukrasiti svoj dom

Dakle, znate li što su kokedame? Jeste li čuli za staru japansku tehniku oblikovanja biljaka u kuglama od mahovine?

Kokedama (naziv je nastao od japanskih riječi koke = mahovina, dama = kugla), je način uzgoja biljaka koji potječe iz Japana, iz tehnike Nearai, vrlo popularnog bonsai stila  iz 17. stoljeća. Ovakva prezentacija same biljke bez odgovarajuće posude stvara jedinstven i neobičan prizor koji će oduševiti svakog ljubitelja biljaka.

Biljka u kokedami nikad neće izrasti velika nego će zbog posebnih uvjeta u kojima raste zauvijek zadržati minijaturni oblik. Ako tako odlučite, kokedamu možete posaditi i u zemlju. Zimi ili ljeti biljku sadite zajedno s kuglom, a u proljeće ili jesen uklonite mahovinu i suvišnu zemlju oko korijena i biljku posadite tamo gdje želite.

Ova tehnika se može koristiti za većinu biljaka koje bi inače uzgajali u posudi za cvijeće, pa čak i orhideje, no biljka se mora zalijevati češće. Njega kokedame ne razlikuje se od njege neke druge posađene biljke, osim, dakle, po načinu i učestalosti zalijevanja. Ako se zimi kokedama nalazi u prostoriji u kojoj je uključeno grijanje, trebat će je zalijevati, odnosno namakati, svaka tri, četiri dana.

Ako je kugla jako suha, tada ju cijelu treba umočiti u posudu s vodom na pet do deset minuta. Potom je treba dobro ocijediti pri čemu možete popraviti i njezin oblik stišćući je nježno dlanovima. Ako je potrebno, dodatno je učvrstite koncem. Kad suvišna voda prestane otjecati možete je vratiti na podložak.

Ne pretjerujte sa zalijevanjem.

Mahovinu i zemlju od koje je načinjena kokedama možete vlažiti i uz pomoć bočice s raspršivačem.

Gepostet von String_Gardens am Dienstag, 31. Mai 2011

Nabavite za izradu kokedame:

sobnu biljku manjeg rasta, visine deset do petnaest centimetara. Može se kombinirati i više vrsta biljaka, no preporučuje se ipak početi s jednom, nešto otpornijom i manje zahtjevnom biljkom kojoj odgovara sjena ili polusjena. Mahovina ne voli izravno sunce, pa će vrlo skoro potamnjeti,

treset, vrtnu ilovaču, pijesak ili kombinaciju supstrata za bonsai i treseta u omjeru 70:30. Zemlja za bonsai je dosta rahla i propusna, tako da korijenje neće truliti, a treset dobro drži vlagu i olakšava formiranje kugle. Kokosova vlakna dobra su zamjena za treset,

suhu ili živu sphagnum mahovinu. Suha sphagnum mahovina najjednostavnija je za održavanje, no ne i najljepša,

konac crne ili tamno zelene boje, špagu ili flaks,

podložak ili posudu u kojoj ćete držati kokedamu,

škare.

Izrada

Podlogu na kojoj ćete raditi prekrijte najlonom, odnosno plastičnom folijom.

Na ruke stavite rukavice.

U posudi izmiješajte treset, ilovaču i pijesak u omjeru 5 : 1.5 : 3.5 i po potrebi dodajte vode.

Smjesu za kokedamu možete dobiti i miješajući 70 posto treseta i 30 posto akadame, odnosno glinenih granula ili ako pomiješate 50 posto treseta, 15 posto pjeskovite gline i 35 posto granula gline.

Uklonite višak zemlje s korijena biljke, stavite je u dobivenu mješavinu zemlje i oko njezinog korijena oblikujte kuglu.

Umotajte kuglu u mahovinu i učvrstite je koncem.

Besplatna vrtlarska radionica izrade kokedame s renomiranom HRT-ovom TV vrtlaricom, Kornelijom Benyovsky Šoštarić,…

Gepostet von BAUHAUS Hrvatska am Mittwoch, 10. Oktober 2018

Posudu dovoljno veliku da u nju možete uroniti kuglu napunite vodom.

Pustite kuglu desetak minuta u vodi da upije dovoljno vode.

Kuglu nježno stisnite rukama i istisnite višak vode.

Postavite kuglu na podložak.


Od kokedama se mogu napraviti takozvani viseći vrtovi.

Ako je kokedama napravljena sa sobnom biljkom možete je tijekom cijele godine držati u zatvorenom prostoru.