Znate li kako pripremiti tinkturu, balzam i mast od gaveza?

Jesen je doba kad se bavimo pripremom za zimu, neki ukuhavaju zimnicu, neki ukuhavaju balzame.

Jedan od najpopularnijih je onaj od crnog korijena, poznatijeg kao gavez kojeg ćete brati tamo gdje je priroda nezagađena i to tako što ćete izvaditi koliko vam treba, odnosno ne više od jedne trećine korijena kako bi se biljka mogla obnoviti i kako biste ga mogli dobaviti i druge godine.

Biljka ionako najmoćnije djeluje godinu dana, osim ako se ne radi o dvogodišnjoj biljci. Korijen gaveza se također može i kupiti, po cijeni od cca 100 kuna za kilogram.

Gavez se ne smije piti, nego se koristi samo za vanjsku upotrebu. Prije nego što prigrlite dobrobiti moćne prirode, uvijek se informirajte kod stručnjaka za to područje.

U člancima često nisu navedene nuspojave koje biljke mogu imati, pa nekome može i naštetiti ono što vama pomaže. U ovom slučaju vrijedi ipak da je više – bolje. Ako vas zanimaju prirodni pripravci, primjerice možete pratiti objave educiranih fitoterapeuta i aromaterapeuta.

Želite li znati više o bilju i kako ga upotrebljavati, kako napraviti macerat, neku kremu obavezna adresa je Plantagea Stribora Markovića, a, ukratko, evo i zašto.

Autor knjige Fitoaromaterapija, autoritet po pitanju fitoterapije i aromaterapije, završio je studij farmacije i medicinske biokemije, te je doktorirao farmaceutske znanosti.

Karijeru je počeo u Plivi, da bi ga kasnije zainteresiralo liječenje ljekovitim biljem. Diplomu fitoaromaterapeuta stekao je u francuskoj školi Hippocratus.

Ako osobno poznajete nekog dobrog fitoaromaterapeuta, velika je šansa da je učio od Markovića.

Gavezovu mast ili balzam od gaveza neki pripremaju u životinjskoj, primjerice svinjskoj dakako nesoljenoj masti, mi ćemo ga ipak pripremati u biljnom ulju. Nerafinirano suncokretovo ulje, prepuno vitamina E, brzo se upija i ugodno je za kožu, lako se može nabaviti čak i u običnim trgovinama hrane, a nećete za njega morati izdvoji oveći iznos.

Macerat korijena gaveza možete dobiti hladnim postupkom ili zagrijavanjem, mi smo odabrali varijantu sa zagrijavanjem. Kako se pripremaju balzami, također je lijepo objašnjeno na Plantagei.

Ako ćete koristiti svinjsku mast ili biljne maslace, tada vam neće trebati i vosak. U slučaju kad radite, na primjer, s uljem suncokreta, trebat će vam i pčelinji vosak kako biste dobili balzam. Da biste znali količinu potrebnog voska, morate znati koliko ima ulja. Prosječni udio u balzamima bijelog ili žutog voska je oko 10 do 12 posto.

Postoji više recepata za masti i balzame od gaveza, a razlikuju se u količini, odnosno omjeru gaveza i masti, odnosno ulja koje se koristi, kao i u vrsti ulja /masti, ali i voska koji se koristi.


Tinktura gaveza

Od korijena gaveza može se pripremiti i tinktura tako što se očišćeni, svježi korijen nasjecka ili nariba, stavi u teglicu te prelije alkoholom. U zatvorenoj teglici pustimo da se “toća” mjesec, dva, tri na suncu, s tim da bi bilo dobro svakoga dana teglicu protresti. Na kraju, tinkturu treba procijediti te u staklenoj ambalaži pohraniti na tamno mjesto.