NJIH DVOJE Knjiga karikatura “Oni” Tisje Kljaković Braić u pretprodaji!

Tisja Kljaković Braić svojim je naoko jednostavnim karikaturama koje objavljuje na društvenim mrežama uspjela doseći nevjerojatnu popularnost. Knjiga Oni koju uskoro objavljuje izdavačka kuća Fraktura objedinjuje svakodnevne crtice iz života jednoga bračnoga para.

“Oni” su svatko od nas, sa svim svojim manama, opsesijama, malim ritualima, smiješni, a dirljivi istovremeno, njih dvoje je bilo koje dvoje. Jednostavnim crtežom i kratkom rečenicom Tisja Kljaković Braić doseže savršenstvo, ogoljuje sebe, a onda i svakoga od nas pogađajući bit međuljudskih odnosa te donosi smiješak na lica svojih čitatelja/gledatelja, nepretenciozno pričajući jedinstvenu, a opet univerzalnu priču o odnosu dvaju ljudskih bića.

“Oni” sa svojim gledanjem u ogledalo, odlascima na plažu, svakodnevnim ritualima, ulascima u more ili dućan, kuhanjem, peglanjem…, u onim su situacijama za koje su potrebni istančano oko i suveren jednostavan crtež da se u njima pronađe ono što svima nedostaje – toplina i humor, a to je nešto čega Tisja Kljaković Braić ima u neizmjernim količinama i nesebično dijeli sa svima.

“Potpuno je nevažno jesu li ‘Oni’ u izvanbračnoj zajednici ili u braku. Važna je samo ljubav između dvoje partnera, koja je zapravo jedini pravi lajtmotiv svih crteža, ljubav koju vidimo na trenutke kod bližnjih, ponekad u vlastitom domu, ili ako smo sami, to su ljubav i razumijevanje kakvima težimo, kakve čitav život priželjkujemo, ljubav kojoj se nadamo, sve do kraja svojih malih smiješnih života”, kaže Frano Dulibić.

“Njena su tema male, svakodnevne situacije. Poput Raymonda Carvera ili Joycea, Tisja Kljaković traži ‘epifanijske’ momente, kratke ulomke stvarnosti, rečenice ili geste koje razotkrivaju karaktere i međuljudsku dinamiku”, izjavio je Jurica Pavičić.

Prije nego što je na svom Facebook profilu počela objavljivati karikature objedinjene u knjizi Oni, Tisju Kljaković Braić poznavali su kao slikaricu i autoricu zbirke kratkih priča “U malu je uša đava” o odrastanju u Splitu osamdesetih godina prošloga stoljeća. Kako to već s najboljim stvarima biva, i “Oni” su nastali potpuno slučajno.

Prva karikatura zapravo i nije karikatura. Više poezija. Bio je to “Pomirbeni nogododir”. Tu su već počele prve reakcije. Nakon objavljivanja druge karikature, “Počeši me”, stvar se zakotrljala. Toliko me veselila reakcija ljudi da sam sve svoje misli usmjerila na svakodnevicu, na ono neprimjetno u čemu se svi mogu pronaći. Ključ uspjeha po meni je bio što nisam brusila niti dotjerivala ništa. Bio je to direktni prijenos, kaže Tisja.

Cijena knjige čiji je izvorni naziv “Njih dvoje” u pretprodaji, s 20% popusta i besplatnom dostavom, iznosi 159,20 kuna (puna cijena je 199 kuna), a popust vrijedi do 5. 11. Naručiti se može u Frakturinoj web-knjižari, e-poštom na prodaja@fraktura.hr ili telefonom na 01/3357863. Besplatna dostava vrijedi za Hrvatsku. Ovitak je tvrdi, stranica ima 208.

...