Kuharica iz bakine škrinjice: Jela i običaji goranskog kraja
Knjiga pod nazivom „Ravnogorska kuharica iz bakine škrinjice – običaji tijekom godine“, autorice Blažice Sveticki, ne sadržava samo recepte već podsjeća na tradiciju i običaje, neke već pomalo i zaboravljene.
Knjiga počinje s običajima Korizme i Uskrsa i jelima koja prate ovaj blagdan, slijede jela uz proljetne radove, košnju sijena…, jesenska jela uz kopanje krumpira i druge jesenske radove, sve do običaja i jela Božića, zimskih jela uz čišćenje snijega i prezimljavanje sve do pusta, a završava jelima i običajima uz posebna događanja: rođenja, prve pričesti, krizme, vjenčanja…
Svoje su mjesto u ovoj zanimljivoj kuharici naravno pronašli i recepti za pripremu kruha, recepti za velika društva te na kraju i slastice od plodova gorja kao i odabrani recepti autorice.
Posebno je predstavljeno kako ravnogorska škola čuva tradiciju i ravnogorske udruge u kulturi koje sudjeluju u projektima Udruge „Plodovi gorja Gorskog kotara“.
Kuharica je formata A4 na 280 stranica, tvrdog uveza, u nakladi od 1000 primjeraka. Tisak je odradila Grafika Helvetica iz Rijeke, a izdavač je Udruga „Plodovi gorja Gorskog kotara“.
U kuharici koja prati običaje goranskog kraja ima 170 recepta.