“Žena iz snova”: Triler koji treba sadržavati upozorenje da izaziva ovisnost

Od autora prvijenaca, posebno onih unutar žanra, ne očekuje se mnogo. I upravo iz tog se razloga čitatelj ugodno iznenadi kad naiđe na knjigu mladog autora ovakve kvalitete. Autorica Karen Hamilton nekad je bila stjuardesa te je svoje iskustvo iskoristila u pisanju trilera „Žena iz snova“, o savršenoj antijunakinji Juliette.

Ljubavna veza između nje i Natea, pilota koji joj je osvojio srce, završila je. Barem za njega. No ona je uvjerena da je on samo u zabludi te da će ga proći njegovo „ludilo“ i vratit će joj se u suzama, moleći je za oprost. A Juliette je inteligentna i uporna žena koja neće stati sve dok sa svojom ljubavi života ne ostvari bračnu sreću.

Zbilja je nisam mogla ispustiti iz ruku – Juliette je nevjerojatno primamljiv lik. Posve neodoljiva i uzbudljivo drugačija. Oduševila me, kaže Laura Marshall, autorica romana “Friend Request”

Ona se, kako bi mu bila blizu – i ostvarila svoj pomno planirani plan – zapošljava kao stjuardesa u njegovoj kompaniji. Tijekom knjige pratimo njezin novi put, ali se i sjećanjima vraćamo u njihovu prošlost. Veza im je bila kratka, no na junakinju je ostavila duboki trag. Upoznajući Juliette, čitatelj će često pomisliti kako joj nisu baš „sve na broju“, ali prateći je iz jedne sulude situacije u drugu, ipak će je zavoljeti.

Žena iz snova, triler, psihotriler, Karen Hamilton, izdavač StilusUpornost kojom salijeće svojeg nesuđenog životnog partnera izaziva oprečne osjećaje u čitatelju. Na jednoj se stranici pitamo kako je moguće da nekom takve stvari padaju na pamet, ali već na drugoj, kada nas Juliette uputi na prošle događaje, nekim čudom stanemo na njezinu stranu.

Ovo je velika vještina autorice jer nema mnogo razloga zbog kojih bismo navijali za jednu, bez sumnje poremećenu osobu – no to se ipak dogodi.

Autorica se koristi junakinjom kako bi nam pokazala da prilagođeni ljudi, oni koji su u knjizi prikazani kao sasvim normalni, skrivaju brojne nemoralnosti te da su njihovi karakteri u najboljem slučaju upitni. Možete svoj život okružiti lijepim stvarima i statusom, ali ono nečisto uvijek će izići na površinu.

Ti trenuci istine vrlo su snažni i izazivaju vrtlog emocija u čitatelju jer mu nije jasno na čiju stranu želi stati. Također, likovi su dobro ocrtani te se lako možemo poistovjetiti s njima i činimo to bez razmišljanja.

Na kraju, znajući da čitamo psihološki triler, a ne neku znanstvenu studiju, valja pohvaliti autoricu na njezinu razumijevanju kompleksnih psiholoških problema. Posebno je pohvalno to što je knjiga istodobno i vrlo zabavna – na trenutke i urnebesna – pa je doživljaj sasvim zaokružen.

Ako volite knjige koje vam pružaju zabavu, ali i poštuju vašu inteligenciju, „Žena iz snova“ mogla bi vam se jako svidjeti. Otkačeno, poremećeno, napeto i neočekivano emotivno štivo koje se ne ispušta lako iz ruku.

Izaziva ovisnost do te mjere da treba sadržavati upozorenje, izjavila je Alice Feeney, autorica romana “Ponekad lažem”

Karen Hamilton provela je djetinjstvo u Angoli, Zimbabveu i Italiji, a godinama je radila kao stjuardesa. Nedavno je stekla diplomu spisateljske škole Faber Academy, a nakon što se skrasila u Hampshireu kako bi podizala svoju mladu obitelj sa suprugom, želju za pustolovinama zadovoljava istraživanjem svijeta kroz pisanje. “Žena iz snova” njezin je prvijenac.