Zdrava štitnjača: Iznenadit će vas kojim namirnicama možete ojačati svoju zaštitnicu

Valovi vrućine, hladne ruke i stopala, lomljivi nokti, suha koža, preskakanje srca, problemi s pamćenjem, slabost mišića, hormonalne promjene, vrtoglavica, trnci i obamrlost udova, zvonjenje ili zujanje u ušima, bolovi i nelagoda, tjeskoba, depresija, teškoće s održavanjem zdrave tjelesne težine…, dug je popis najčešćih simptoma poremećaja u radu štitne žlijezde.

Iako je zabilježen veći broj žena koje pate od problema sa štitnjačom, narušeno je i zdravlje mnogih muškaraca koji znaju osjećati tegobe s jetrom, imaju povećanje tjelesne mase, sindrom nemirnih nogu, hipertenziju, visoku razinu kolesterola, konstipaciju…

Goitrogeni, da ili ne

Štitnjača je dragocjeni organ s nevjerojatnom sposobnošću oporavka, a pravilnom prehranom, određenim ljekovitim biljem i dodacima prehrani, te redovnom primjenom nekoliko tehnika iscjeljenja, možete ozdraviti, tvrdi Anthony William u svojoj knjizi Medicinski medij: Zdrava štitnjača.

Postoji mnogo zabluda, primjerice ona o štetnosti uzimanja povrća iz obitelji kupusnjača, kao što su kelj, cvjetača, brokula, kupus, raštika i druge. Loš glas u zadnje vrijeme prati čak i breskve, jagode i špinat.

„Nemojte vjerovati trendovima koji tvrde da ta hrana sadrži takozvane goitrogene koji su štetni za zdravlje štitnjače“, upozorava William.

Vizualizirajte sebe kao osobu čija štitna žlijezda marljivo radi za vas. Tu svoju štitnu žlijezdu želite zaštititi i njegovati. S takvim ćete se stavom usmjeriti na put iscjeljenja.

“Koncept goitrogena koji izazivaju gušavost strašno je napuhan. Kao prvo, nijedna od tih vrsta hrane ne sadržava dovoljnu količinu goitrogena da bi to opravdano izazivalo zabrinutost zbog mogućeg štetnog djelovanja na zdravlje. Čak i da ste pojeli pedeset kilograma brokule u jednome danu (što je nemoguće), goitrogeni i dalje ne bi predstavljali prijetnju vašem zdravlju. Upravo suprotno, to je hrana na koju se vaša štitnjača oslanja”.

Hrana koja (ne) liječi

Ako imate problema sa štitnjačom, puno ćete više štete nanijeti svom zdravlju jedete li jaja, sir i druge mliječne proizvode, repičino ulje, kukuruz, gluten, soju i svinjetinu, smatra William.

„I štitnu je žlijezdu potrebno hraniti. Posebice kad je iscrpljena poslije tjedana, mjeseci ili čak godina borbe. Vaša štitna žlijezda – vaš drugi mozak – spremna je za terapiju ljekovitom hranom ne bi li se regenerirala. Osim toga, vaši živci, jetra, imunosni sustav, limfatički sustav, nadbubrežne žlijezde i, da, mozak – svi oni trebaju podršku”, piše William.

Među korisne namirnice i ljekovito bilje kojim ćete podržati svoju štitnjaču navodi od aloe vere, preko jabuka, šparoga, avokada, timijana, artičoke, algi iz Atlantskog oceana (posebice dulse i kelp) i spiruline (po mogućnosti havajske), bosiljka, đumbira, krastavaca…, pa do raznih vitamina i minerala kao što su vitamin B12 (kao adenozilkobalamin s metilkobalaminom), cink u obliku tekućeg cinkovog sulfata, selena…

Vaši pomoćnici

Uzimati dodatke prehrani može biti veliki izdatak, no na popisu namirnica koje mogu pomoći štitnjači su i one koje lako možete uvrstiti na jelovnik, pod uvjetom da vam iz nekog razloga ne odgovaraju jer ono što nekom godi, drugom može smetati. Uzmite i to u obzir.

Povrtnice iz obitelji kupusnjačacvjetača, kelj, rotkvice, rikula, potočarka, prokulice, kupus, brokula, koraba, raštika, lišće gorušice: bogate su sumporom, a sumpor pomaže revitalizirati samu žlijezdu. To je djelovanje upravo suprotno uvriježenom vjerovanju da su te povrtnice iz obitelji Brassica problematične za štitnu žlijezdu.

Krumpir: obilježen kao „bijela“ hrana koja nema nikakve nutritivne vrijednosti, jedan je od najboljih suradnika u akciji iscjeljivanja štitnjače. Bogat je lizinom, sadrži i tirozin, potreban za proizvodnju hormona štitne žlijezde.

List koprive: budući da sadrži mikronutrijente koji su presudno važni za krv i središnji živčani sustav (posebice mozak), ova najsnažnija adaptogena biljka također ima snažno protuupalno djelovanje. Njezine nevjerojatno moćne značajke vašem tijelu vraćaju ravnotežu, zahvaljujući kojoj ono sve bolje funkcionira, uključujući limfatički sustav, jetru i krv.

Epstein-Barrov virus

Ono čime je William privukao pažnju, osim tvrdnjom da su bolesti štitnjače izlječive, je da 95 posto problema povezanih sa štitnom žlijezdom uzrokuje EBV, odnosno Epstein-Barrov virus. Patogen koji napada štitnjaču isti je virus koji izaziva i mononukleozu. Iz više je razloga, stoga, preporučljivo provoditi tehnike detoksikacije od teških metala i drugih otrova, čišćenja organizma od patogena i toksina.

Na kraju krajeva, vaše vam je tijelo godinama pružalo ljubav i zaštitu, a sada je vrijeme da mu malo te ljubavi uzvratite, poručuje Anthony William.

Anthony William podsjeća da je naše tijelo na našoj strani, i da štitna žlijezda, kao što joj i samo ime kaže, nije naša najslabija točka, nego naš štit, na tjelesnoj i duhovnoj razini. Čak i ako vam je štitnjača odstranjena operacijom, tvrdi William, vaše tijelo i dalje vjeruje da imate cijelu štitnu žlijezdu, i tako se i ponaša. Uz odgovarajuću skrb i njegu, tijekom vremena funkcija štitne žlijezde se može početi normalizirati.