Štrukle na tri načina

Štrukli ili zagorski štruklji su tradicijsko hrvatsko jelo koje je dio kuhinje u većini kućanstava diljem Hrvatskog zagorja i Zagreba. Mogu se pripremati na dva osnovna načina, kuhanjem i pečenjem.

Priprema tradicijskog jela zagorski domaći štrukli podrazumijeva posebno umijeće gotovo svake domaćice s područja Hrvatskog zagorja koje se nalazi u Krapinsko-zagorskoj i Varaždinskoj županiji, te uz neke razlike i s područja čitave središnje Hrvatske.

Štrukli se mogu pripremati kao slani i slatki, mogu se kuhati i peći, a poslužuju se kao juha, predjelo, desert, glavno jelo i samostalno malo jelo.

Svaki dio ovog područja ima svoju inačicu i svoj način pripreme štrukli. Pripremaju se tako da se, kod svih inačica, vučeno tijesto puni kravljim sirom, uz dodatak kiselog vrhnja i jaja, potom se savija i zatim stavi peći. Na taj su se način štrukli spremali u starim zagorskim domaćinstvima pred više stotina godina, te ovo jelo niti u jednoj sličnoj inačica nije poznato u svijetu.

U doba kada dozrije povrće, mlade tikve i buče, radi se i tradicionalna bućnica, kao inačica štrukli, a postoje još i inačice od maka i repe. Ovisno o nadjevu, štrukli se nazivaju sirni štrukli, tikvači, makači i štrukli z repom.

U restoranu Etno parka Zagreb mnogi će gurmani doći na svoje, a dok ne dođete u priliku kušati njihovu gastronomsku ponudu i štrukle, pomozite si sami. 

Štrukli

Tijesto i nadjev:

1 jaje

1 kg sira

0,5 kg brašna

4 jaja

sol

0,05 l ulja

0,3 l vode (po potrebi)

Brašno, jaje, sol i ulje, mlaka voda trebaju vam da zamijesite tijesto. Ostavite da počiva oko 30 minuta namazano uljem. Razvucite tijesto na stolnjaku na koji ste posuli malo brašna. Stavljajte sir na krajeve te ga rolate, a štrukle režete na manje komade: Stisnete krajeve da se ne odlijepe te ih kuhajte u kipućoj slanoj vodi (dok ne isplivaju na površinu).

– na turopoljski

Štrukle prelijte tropom (2 komada po osobi). Trop dobivate tako da kiselo domaće vrhnje stavite u lonac te ga pečete, kuhate na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se ne odvoje tekućina od gušćeg dijela, ubacite malo maslaca pred kraj.

– zapečeni štrukli

Štrukle (2 komada po osobi) stavite u glinenu posudicu, prelijte ih kiselim vrhnjem (2 dl kiselog vrhnja razmutite s jednim jajetom) te ih zapecite u pećnici na 180 stupnjeva 12 do 15 minuta.

– štrukli na juhu

Sastojci (za 4 osobe):

8 komada pripremljenih štrukla

malo ulja (svinjska mast)

glavica luka

1 žličica crvene paprika

peršin,

sol,

mješavina sušenog povrća

1 l vode.

Na masnoći dinstajte sitno nasjeckani luk, kad luk omekša zalijte vodom, te ubacite štrukle u juhu, kuhajte 15 do 20 minuta. Dodajte crvenu papriku te svježi peršin, začinite po želji.

...