Spasite se ovom juhom protiv prehlade

Kihanje, začepljeni sinusi, nos u posljednja 24 sata ispuhan milijun puta (bez pretjerivanja). Nema temperature, srećom, ali, evo ga nos. Opet.

Kada zavladaju prehlade i gripe važno je znati da ima namirnica koje mogu pomoći, poput luka, limuna, češnjaka ili đumbira. Kako ih pripremiti savjetuje Jadranka Boban Pejić u knjizi Za bebe i djecu 2. Jela i pripravci namijenjeni su djeci, no pomoći će i odraslima pa skuhajte količine za cijelu obitelj.

Svako prehlađeno dijete drugačije se ponaša. Neka su djeca gladna i jedu normalno, a neka ne žele jesti i to treba prihvatiti.

Ako se jave groznica i hladnoća, mogu pomoći tople juhe s đumbirom i češnjakom.

Ako je grlo zatvoreno, a usta suha, mogu pomoći mekano kuhano voće i povrće te mekane kaše, poput one od smeđe riže te topla limunada.

Luk u juhama (možete ga izmiksati u krem juhu) potiče čišćenje sluzi iz organizma. Od jedne godine starosti nadalje mala količina svježeg korijena đumbira može se koristiti u juhama za smanjenje simptoma prehlade i brži oporavak.

Za zdravo dijete sasvim je normalno da se prehladi 4-5 puta na godinu.

Ako se prehlada i njeni simptomi javljaju češće, svakako treba provjeriti koji čimbenici slabe imunitet djeteta zbog kojih se to događa.

Juha protiv prehlade preporučuje se nakon 1. godine.

Sastojci:

1 jušna žlica sitno sjeckanog svježeg korijena đumbira
3 pera mladog luka
50 g tofua
1 jušna žlica tamarija
1 režanj češnjaka
1 jušna žlica limunovog soka
½ jušne žlice maslinovog ulja
1 suha shiitake gljiva, namočena 15 minuta u hladnoj vodi
1 komad kombu alge (3-4 cm)
2 šalice temeljca od povrća ili vode.

Priprema: Na maslinovom ulju kratko pirjajte đumbir, mladi luk, tofu i češnjak. Dodajte vodu, shiitake gljivu i kad zakuha dodajte tamari te kuhajte još 15 minuta na laganoj vatri. Na kraju dodajte limunov sok i dajte djetetu da pojede. Ako je potrebno, procijedite juhu pa neka dijete popije tekućinu ako ne želi ili ne voli jesti druge sastojke.

...