Čudotvorni limun: Nekoliko ideja za što ga sve možete koristiti

Limun je stoljećima cijenjen kao pomagač kad se radi o zdravlju i ljepoti. Doprinosi ljepoti kože i kose, osvježava životni i radni prostor te pomaže da dom zablista čistoćom i svježinom.

U svom priručniku “Limun: praktični savjeti za zdravlje, dom i ljepotu” priznata britanska liječnica dr. Penny Stanway donosi brojne savjete za učinkovito korištenje limuna. Navodi i suvremena istraživanja koja znanstveno potkrepljuju dobar glas koji ova doista čudotvorna namirnica uživa.

Svestrani limun koristi se u mnogim kućanskim poslovima i može pomoći da dom bude svjež, čist i blistav. Za kućanske poslove može se koristiti limunov sok iz boce umjesto svježeg soka. Tanko izrezanu limunovu koru ostavite da se dobro osuši tijekom nekoliko dana, zatim trakice stavite u garderobu ili komodu da njima namirišete odjeću.

Da osvježite sag ili tepih potrebno je po deset kapi limunovog i lavandinog eteričnog ulja ukapati u 125 grama sode bikarbone. Preko noći mješavinu ostavite u zatvorenoj posudi kako bi soda bikarbona upila ulje. Nakon toga, tim prahom pospite sag i zatim ga usisajte.

Bakreno posuđe ili ukrase ulaštite tako da pola limuna pomiješate sa solju, sodom bikarbonom ili praškom za pecivo i tom mješavinom istrljajte površinu. Limunske kiseline rastapaju tragove gorenja, a sol, soda bikarbona ili prašak za pecivo djeluju kao blagi abraziv. Isperite vodom i osušite krpom ili papirnatim ručnikom.

Laštilo za namještaj načinite tako da u staklenoj posudi pomiješate dvije trećine maslinovog ulja s jednom trećinom procijeđenog svježeg limunovog soka. Takvo sredstvo za poliranje naglasit će ljepotu drveta, a također ga hrani i sprečava isušivanje.

Za uklanjanje mrlja od znoja s odjeće, nježno je trljajte otopinom napravljenom od soka pola limuna i isto toliko vode. Za uklanjanje mrlja s tkanina perivih u vrućoj vodi, u perilicu za rublje, za vrijeme pranja, ubacite 240 mililitara limunovog soka.