Čudotvorni limun: Nekoliko ideja za što ga sve možete koristiti

Limun je stoljećima cijenjen kao pomagač kad se radi o zdravlju i ljepoti. Doprinosi ljepoti kože i kose, osvježava životni i radni prostor te pomaže da dom zablista čistoćom i svježinom.

U svom priručniku “Limun: praktični savjeti za zdravlje, dom i ljepotu” priznata britanska liječnica dr. Penny Stanway donosi brojne savjete za učinkovito korištenje limuna. Navodi i suvremena istraživanja koja znanstveno potkrepljuju dobar glas koji ova doista čudotvorna namirnica uživa.

Dr. Stanway navodi da limun pomaže kod raznih tjelesnih i emocionalnih tegoba – akni, artritisa, celulita, depresije, infekcija, bronhitisa, probavnih tegoba, nesanice, slabog imuniteta, osteoporoze, raznih ozljeda, prhuti, visokog krvnog tlaka, i mnogih drugih, no ipak je svatko od nas poseban i ono što nekome pomogne, neće pomoći svima. U obzir treba uzeti specifičnu zdravstvenu situaciju svake osobe.

Limun doprinosi ljepoti kože i kose, osvježava životni i radni prostor te pomaže da dom zablista čistoćom i svježinom.


Za uklanjanje mrlja od znoja s odjeće, nježno je trljajte otopinom napravljenom od soka pola limuna i isto toliko vode.

Za uklanjanje mrlja s tkanina perivih u vrućoj vodi, u perilicu za rublje, za vrijeme pranja, ubacite 240 mililitara limunovog soka.

Limun sadrži limonen, koji ima antivirusno djelovanje. Uglavnom se nalazi u kori, ali ga ima i u soku. Ulje limuna i dezinficira.

Pomiješajte par kapi limunovog ulja s dvjema žličicama slatkog bademovog ulja te nanesite po žvalama. Limunov sok nanesite na inficirano mjesto par puta na dan, koristeći čistu pamučnu krpicu, savjetuje dr. Stanway.

Ubod ose iritira jer stvara alkalnu sredinu pa će kiselina iz limuna pomoći. Može umanjiti i reakciju nakon uboda komarca. Pamučnu krpicu natopite limunovim sokom i nanesite na mjesto uboda. Ponovite ako je potrebno i kasnije.