Jeste li čuli za trikatu i znate li kako vam zimi može olakšati život

Ayurveda stoljećima koristi Trikatu za uklanjanje viška masti iz tijela, smanjivanje kolesterola i čišćenje toksina.

Ova biljna kombinacija povoljno djeluje na ublažavanje kašlja, poticanje izlučivanja sluzi iz organizma, zagrijavanje tijela i balansiranje probave, a radi se, ustvari, o tradicionalnoj ayurvedskoj mješavini dvije vrste papra i đumbira – crnog papra (Piper nigrum), pippali – dugog papra (Piper longum) i đumbira (Zingiber officinale).

Trikatu se pokazao i vrlo korisnim u poticanju rada štitnjače, pa se preporučuje kod hipotireoze.

Izuzetno zagrijavajuća mješavina đumbira i dvije vrste papra tradicionalno se koristi za jačanje probavnih vatri, osobito kod Kapha doše, sagorijevanja masnog tkiva i toksina u tijelu. Trikatu potiče metabolizam i pomaže hranjivim sastojcima da stignu što dublje u tkiva. Izvanredan je za Kapha došu, jača pluća, potiče izlučivanje viška sluzi i ublažava probleme s disanjem.

Trikatu pomlađuje, a kožu čini sjajnom i blistavom. Prirodni je antihistaminik – prevenira nastanak alergijskih reakcija poput peludnih alergija, urtikarije… Koristan je i kod astme, ublažava i smanjuje astmatične napade.

Kako bi biljka koju konzumirate postigla puni učinak i uputila svoju ljekovitost u svih sedam tkiva (dhatus) u organizmu, potrebno ju je uzimati kontinuirano, svaki dan, minimalno 45 dana u ciklusu. Rezultati se često osjete već nakon nekoliko dana konzumacije, no ako se biljka uzima manje od 45 dana, rezultati uglavnom ostaju kratkoročni. Ako osjetite da vam tako odgovara, određene biljke možete uzimati 3 do 5 mjeseci u kontinuitetu, a tada je potrebno napraviti manju pauzu, savjetuje Tanja Kraljić Strgačić iz AyuGardena.

Uobičajena dnevna doza je 3 grama praha i preporučena dnevna doza ne smije se prekoračiti. Osobe koje uzimaju lijekove trebaju se prije uzimanja posavjetovati s liječnikom, a oprez se svakako preporučuje onima koji piju lijekove za snižavanje krvnog tlaka i dijabetesa. Također, trikatu se ne koristi u trudnoći ni za vrijeme dojenja.

Za individualan način primjene konzultirajte ayurvedskog terapeuta.


Trikatu pastile

U ovo doba godine dobro je u kući imati trikatu pastile, a izraditi ih možete i sami na način da prah trikatu pomiješate s malo meda i oblikujete u kuglice. Imajte ih u posebnoj posudici u kuhinji i uzimajte 3 do 5 na dan. Bit će vam korisne za grlo, ublažavaju kašalj, u svakom slučaju korisne su u ovo doba godine.