Gastroljupce oduševili Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu

Da je Vodnjan ispričao sasvim drugačiju priču o maslinovim uljima, dokazuje uspjeh manifestacije Dani mladog maslinovog ulja – Giornate dell’olio d’oliva novello koja je ove godine održana već četrnaesti put.

Centralna tema manifestacije je poticanje konzumacije mladih maslinovih ulja u svakodnevnoj prehrani, ali se nizom edukacija proširila i na otkrivanje ostalih izvrsnih karakteristika upravo mladog maslinovog ulja.

Vodnjan zapravo slavi maslinovo ulje i donosi svake godine jednu posebnu, drugačiju priču koja je prepoznatljiva ne samo u Istri i Hrvatskoj, već i diljem svijeta. Ove su godine na manifestaciju došli partneri i gosti iz čak 15 država, a broj izlagača pod velikim šatorom premašio je brojku 100.

Dane mladog maslinovog ulja – Giornate dell’olio d’oliva novello prepoznaju i njezini partneri i prijatelji iz Hrvatske i šire. Vodnjan je mjesto gdje možete pronaći najkvalitetnija ekstra djevičanska maslinova ulja nagrađivana na europskim i svjetskim sajmovima, a brojna su i ona koja su uvrštena u svjetski poznati vodič o maslinovim uljima – Flos Olei. Prepoznatljivost, i sam brend maslinovih ulja s područja Vodnjana pronašli su put do tržišta i zahvaljujući održavanju ove sada već tradicionalne manifestacije.

Prigodnim svečanim programom manifestacija je otvorena u petak. Nazočnima su se obratili župan Istarske županije Valter Flego te gradonačelnik grada Vodnjana Klaudio Vitasović koji je kao domaćin pozdravio prisutne i zahvalio se svima koji su sudjelovali u stvaranju rezultata u kvaliteti i prepoznatljivosti vodnjanskih maslinovih ulja. Velikom skupu obratila se i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović koja je ujedno proglasila manifestaciju otvorenom.

Od 12 sati nadalje, mirisi iz velike kuhinje 14DMMU-a su mamili posjetitelje da se upuste u degustacije i uživanje u brojnim delicijama iz ponude. Pod šatorom koji se prostirao na više od 1700 m² cjelodnevni gastro-show okupio  je najbolje kuhare i chefove iz Istre i Kvarnera. Tako su poseban „nastup“ imali povodom predstavljanja recepata iz doba Austrougarske u reinterpretaciji chefa Roberta Perića.

U sklopu projekta Key Q+ predstavljeni su odabrani recepti na novi, suvremeni način, a prikazano je kako se jelo u Istri prije 100 godina.

Svoje vještine u kuhinji pokazali su i profesori i učenici ugostiteljskih škola Istre. Kuhalo se u velikoj kuhinji na teme kao što su: Iz kuhinja ugostitelja u Vodnjanu, Kako se vole riba i maslinovo ulje.

Cooking show predstavio je i kako gosti kuhaju kroz temu Ća to kuhaju Boduli, zatim se kuhalo na temu Istra EKO regija gdje se gastronomija koristi kao alat u valorizaciji ekoloških proizvoda Istre. Poseban prostor u kuhinji dobili su i istarski craft pivari te su predstavili recepte jela koja su sljubljena s craft pivom.

U edukativnom dijelu programa moglo se poslušati o maslinarskoj godini na području Grada Vodnjana, temi koju je predstavio dipl. ing. agr. Edi Pastrovicchio, nakon čega je uslijedilo predavanje o zaštićenoj oznaci izvornosti dr. sc. Uga Toića. O potencijalnim opasnostima u procesima proizvodnje vina govorila je mr. sc. Maja Pešić Samardžić, dipl. sanit. ing., a o higijenskim uvjetima u uljarama i punionicama ulja zainteresirani su saznali više od Klaudije Ivančić Radolović, dipl. sanit. ing.

Drugoga dana DMMU-a prijateljstvo dugo 14 godina ovjerili su Grad Vodnjan i Općina Manzano iz Italije potpisavši Povelju prijateljstva. Gastro-show započeo je predstavljanjem kulinarskih umijeća profesora i učenika ugostiteljskih škola iz Istre. Uslijedilo je kuhanje gostiju iz Dalmacije, te show cooking program Ća to kuhaju Boduli. Nastup chefa Marija Čepeka zagrijao je brojnu publiku koja se okupila ispred velike kuhinje.

Posjetitelji su mogli uživati i u predstavljanju pubske gastro scene, gdje su mogli degustirati neke nove gurmanske ideje. Odžano je i predstavljanje Istra EKO regije, te reinterpretirani austrougarski specijaliteti chefa Robert Perić. Na licu mjesta moglo se vidjeti kako se jelo u Istri prije 100 godina, ali naravno, prilagođeno ukusima i željama gastroljubaca današnjice.

U edukativnom dijelu programa moglo se poslušati teme kao što su proizvodnja maslinovog ulja s povećanom koncentracijom fenola i rezultate projekta Aristoil prof. dr. sc. Tee Bilušić. O uzgoju puževa u kontroliranim uvijetima po talijanskoj metodi govorila je Alma Cvjetković iz obrta Helicikultura, a kako se obraniti kad dođe do sušenja maslina uzrokovano gljivičnim bolestima predavala je dr. sc. Ivana Diminić Rojnić.

Kulinarske vještine u nedjelju su predstavili Dragan Jovanović & Gastro klub iz Pule, te chef Deniz Zembo.

Više od 100 izlagača maslinovih ulja iz Vodnjanštine, ali i drugih dijelova Istre te šire regije, te proizvođači drugih vrhunskih proizvoda koji se lako sljubljuju s maslinovim uljima sudjelovali su na 14. po redu Danima mladog maslinovog ulja gdje su se mogla  degustirati i jela najboljih kuhara i chefova iz Istre i Kvarnera.