Naučite postupak oživljavanja, možda budete u situaciji spasiti nečiji život

Samo 10 posto Hrvata ima znanje o postupku oživljavanja, dok u skandinavskim zemljama čak 60 % slučajnih svjedoka zna kako pristupiti oživljavanju. Život osobe u srčanom zastoju može se spasiti, ako se što prije započne s postupkom oživljavanja. Kako bi odmah pri ruci imali sve korake, možete skinuti aplikaciju „Oživi me“ na pametni telefon te slijediti jasne upute. Aplikaciju za iOS uređaje možete skinuti ovdje.

Standardne postupke oživljavanja čine pritisci na sredinu prsnog koša žrtve (kako bi krv cirkulirala tijelom) i umjetno disanje (kako bi se kisik dostavio u pluća). Za uspješno provođenje umjetnog disanja preporučuje se pohađanje tečajeva iz oživljavanja i zato je oživljavanje s umjetnim disanjem metoda izbora za uvježbane laike i medicinske profesionalce.

Ako osoba nije uvježbana provoditi oživljavanje s umjetnim disanjem, tada oživljavanje provodi tako da kontinuirano pritišće sredinu prsnog koša – provodi “oživljavanje samo rukama”.

Brojni primjeri pokazuju kako žrtve iznenadne srčane smrti mogu biti i mlade osobe, a vrlo često i sportaši u punoj snazi, koji do tada nisu ni od čega bolovali. U Hrvatskoj svakoga sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što čini 24 osobe u jednom danu ili oko 9.000 osoba godišnje. Iznenadna srčana smrt jedan je od najčešćih uzroka smrti uopće, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj.

Čak 80 % iznenadnih srčanih zastoja se događa izvan bolnice, a obzirom da znamo kako je u tim trenucima svaka sekunda važna, potrebno je da što više sugrađana prođe kroz edukaciju oživljavanja. Srčani zastoj je stanje u kojem srce prestaje pumpati krv. Tijelo ostaje bez opskrbe kisikom i hranjivim tvarima i za nekoliko minuta osoba umre.

Jedini postupak kojim se to može spriječiti je brzo pozivanje hitne medicinske pomoći i započinjanje oživljavanja. Rana reanimacija i neodložna defibrilacija (unutar 1-2 minute) pokazala se kao učinkovita mjera s visokim postotkom preživljavanja ugroženih osoba, a spašavanje života u ovom slučaju obavljaju laici prije dolaska tima hitne medicinske pomoći.


Kalkulator kardiovaskularnog rizika

Kalkulator kardiovaskularnog rizika dostupan je besplatno na stranici https://kvkalkulator.cuvarisrca.hr/.

Kalkulator otkriva kardiovaskularni rizik, a osim izračuna rizika ima i edukativni karakter jer već pri samom ispunjavanju građanima sugerira promjenu loših navika ili ih educira o zanimljivim činjenicama vezanim uz kardiovaskularni sustav.

Kalkulator se sastoji od triju dijelova: uvodnih pitanja, rizičnih čimbenika (pušenja, tjelesnog indeksa mase, prehrambenih navika, fizičke aktivnosti, razine kolesterola i glukoze u krvi, krvnog tlaka itd.) te izračuna rizika.

Kako bi građani otkrili što precizniji kardiovaskularni rizik preko kalkulatora, najbolje je da se prethodno savjetuju s obiteljskim liječnikom i članovima obitelji u vezi s nasljednim bolestima.


Besplatne radionice o oživljavanju

Zaklada Hrvatska kuća srca u suradnji sa Studentskom udrugom StePP i Gradskim uredom za zdravstvo u sklopu akcije Oživi me organizira besplatne radionice o oživljavanju 24.11. i 15.12. od 10 do 12 sati u prostorijama Zaklade (Ilica 5/II, prolaz Oktogon). Svi zainteresirani građani mogu se prijaviti na www.ozivi.me/prijava.

Na radionicama građani će savladati postupak oživljavanja te će za stečeno znanje dobiti i diplomu Oživi me da su naučili kako spasiti život.

Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba u suradnji sa Zakladom provodi akciju Oživi me još od 2014. godine. Zahvaljujući brojnim edukacijama oko 3.500 osoba ima znanja o osnovnim postupcima oživljavanja. Također, cilj je edukaciju o oživljavanju uvrstiti u obvezni obrazovni program kako bi što više građana nestručnjaka savladalo vještinu oživljavanja i bilo u mogućnosti spasiti nečiji život kada se za time ukaže potreba.

...