Savjeti raw food chefice i nutricionistice: Kako postići zdravlje i vitalnost?

Hrana je bit ljudskog života i postojanja. Je li hrana lijek? Hrana nedvojbeno pomaže u ozdravljenju, ali je važnija za zdrava čovjeka jer hranom sprječavamo bolest. Još od davnina skorbut se liječio kupusom i limunom.

Dijeta je pravilna prehrana bogata svim nutrijentima potrebnima za zdrav organizam. Postoji 38 do 40 nutrijenata koji su prijeko potrebni za održavanje zdravlja.

Svaki čovjek da bi se održao na životu mora se hraniti kako bi zadovoljio sve potrebno za rad organa i njihovu aktivnost. Svaki deficit hrane ‒ bilo bjelančevina, ugljikohidrata ili masti koji su glavni izvori energije ‒ dovodi do deficita makro i mikro nutrijenata, a manjak pojedinih vitamina i minerala i do hipovitaminoze ili manjka elektrolita.

Iznimno su važni natrij, kalij, kalcij i klor, pa elementi u tragovima: željezo, cink, mangan i magnezij te vitamini A, E, K, B-kompleks, D i C. Za zdrav organizam i opskrbu organizma energijom potrebno je zadovoljiti sljedeće uvjete: zdrav probavni sustav i odgovarajući unos hrane i pića. Ako je probavni sustav oslabljen, morate se primorati pomoći sami sebi ili potražiti pomoć.

U organizam je potrebno unositi:

60 % ugljikohidrata ‒ izvori bi trebali biti smeđa i crvena riža, proso, kvinoja, amaranth, povrće (osobito zeleno) i voće

25 % bjelančevina – izvori u mesu domaće proizvodnje (ne iz uzgoja), grahorice, orašasti plodovi, sjemenke (koje su ujedno i izvor masnoća)

25 % masnoće: lan, sezam, suncokret, kokosovo ulje, maslinovo ulje, laneno ulje, orašasti plodovi.

Uravnotežena prehrana bogata svim tim skupinama namirnica uglavnom i zadovoljava potrebe organizma za mikronutrijentima (vitamini i minerali).

Supernamirnice odličan su dodatak svakodnevnoj prehrani npr: chlorella, chia sjemenke, goji bobice, acai i sl.

Poželjno je uvijek uzimati svo povrće i voće, a sve ostalo je promjenjivo.

O tome pišu u priručniku “Sokovi za zdravlje i vitalnost” raw food chefica Mihaela Brijak i nutricionistica Alma Bunić.

Sokovi i smoothieji vitaminske su bombe za naš organizam i odličan izvor minerala. Želite li imati snage tijekom dana, osjećati se svježim, imati lijepu kožu i blistati, posegnite za sokovima i smoothiejima. Pomažu nam u borbi protiv infekcija, čiste organizam i daju mu vitalnost i energiju.

Sokovi su put k održavanju psihičke i fizičke ravnoteže u organizmu. Napravljeni iz svježega sirovog voća i povrća sredstva su pomoću kojih našem tijelu osiguravamo sve potrebne nutrijente, i to na jednostavan i prihvatljiv način, ističu autorice priručnika.

Svi znamo da je voće i povrće vrlo zdravo, no svježe iscijeđeni sokovi i smoothieji u prednosti su u odnosu na svježe namirnice jer pomoću njih u naš organizam brže unosimo veću količinu zdravih sastojaka u koncentriranom obliku.

Napitci od voća i povrća vrlo brzo djeluju na organizam, za razliku od namirnica koje moraju proći proces probave. Nakon samo jedne minute od konzumacije sokova ili smootheija osjetit ćete djelovanje mnoštva snažnih enzima, antioksidansa i mnogih drugih hranjivih sastojaka.