BESPLATNE ELEKTRONIČKE KNJIGE E-Chomsky pročitan 100.405 puta

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je 16. lipnja 2003. na mrežnim stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige (BEK) u suradnji s projektom Što čitaš?, knjigu „Mediji, propaganda i sistem“ Noama Chomskog.

U tih 14 godina knjiga Noama Chomskog bila je uvjerljivo najčitaniji naslov objavljen u okviru projekta, a do sredine kolovoza 2017. knjigu je čitalo ili preuzelo više od 100.000 korisnika projekta. Istodobno je taj naslov objavljen i kao tiskana knjiga, te je u tom razdoblju, bez obzira na dostupnost besplatne elektroničke inačice, rasprodano i prvo i drugo izdanje, a ljubiteljima papirnatih knjiga dostupna je u svom trećem izdanju.

Ova knjiga predstavlja svojevrstan uvod u analizu i kritiku medija Noama Chomskog. On se već četrdesetak godina bavi, između ostalog, proučavanjem medija, te ovaj zbornik predstavlja radove od 80-ih do današnjih dana. U razvijenim demokracijama, objašnjava Chomsky, narod se najučinkovitije može kontrolirati kontroliranjem misli.

Misli su one koje mogu odvesti do djela te ih je stoga potrebno držati na uzici.

U svome dugogodišnjem radu, Chomsky razotkriva ulogu medija u cjelokupnome sustavu kontrole i nadziranja, kojim upravljaju megakorporacije, odnosno privatno bogatstvo. Po njemu, mediji imaju presudnu ulogu u sustavu indoktrinacije, zajedno s obrazovnim ustanovama, sveučilištima i koledžima, počevši već od najranijih dana, od samoga vrtića. Sustav indoktrinacije jest taj koji nas uči kako se trebamo ponašati, što trebamo misliti i zastupati.

U zadnjih deset godina svaku godinu ili dvije smišljeno je nekakvo grozno čudovište od kojega se moramo braniti. Rusi su uvijek bili na raspolaganju. Ali oni kao neprijatelji gube svoju privlačnost i sve ih je teže gledati kao neprijatelje i zato moramo izmisliti nove. Svijet će pokoriti međunarodni teroristi, preprodavači droge, zaluđeni Arapi i Saddam Hussein, novi Hitler. Neprijatelji se moraju neprestano pojavljivati jedan za drugim.

Amerikanci su u međuvremenu okupirali Afganistan. I zatim Irak. Tko je sljedeći? Sjeverna Koreja ili Iran ili Venezuela ili netko četvrti, netko tko „pomaže teroriste“ ili predstavlja „nuklearnu prijetnju“. Tko nije uz Sjedinjene Države – on je, očigledno, vrlo dragocjen „neprijatelj“.

Noam Chomsky najpoznatiji je suvremeni lingvist i najpoznatije ime suvremenog političkog aktivizma i anarhizma. U svojim lingvističkim djelima, Chomsky tvrdi da je učenje jezika dio prirodne ili prirođene strukture ljudskog mozga. Kao politički aktivist i anarhist koji zagovara ljudska prava, Chomsky se po prvi put istaknuo na području politike kad se suprotstavio američkoj invaziji na Vijetnam. Budući da otvoreno govori protiv bilo kakve zloupotrebe moći, Chomsky je posebno pronicav kritičar američke vanjske politike.

Chomskyjeva analiza medija pokazuje da su mainstream mediji skloni popuštati ideološkim ciljevima i imperativima američke vlade i poslovne elite. Profesor je pri Massachusetts Institute of Technology, a The New York Times ga je proglasio  „vjerojatno najutjecajnijim intelektualcem našeg doba“. Iako se prvi hrvatski prijevodi Chomskyjevih političkoaktivističkih naslova pojavljuju tek 2002. godine, u samo 15 godina objavljeno ih je 18, što očigledno znači da se hrvatski čitatelji slažu s procjenama The New York Timesa kada je riječ o utjecaju Noama Chomskog.

U okviru projekta Besplatne elektroničke knjige tijekom prvog polugodišta 2017. godine objavljeno je šest novih naslova, tako da je trenutno čitateljima od objavljenih 194 dostupno 168 naslova. U istom razdoblju korisnici su preuzeli rekordnih 27.224 besplatnih e-knjiga, a zabilježeno je i 81.917 online čitanja dostupnih naslova. To predstavlja porast broja korisnika od 33, te posjeta od 31 posto. Istovremeno, preuzimanje e-knjiga poraslo je 6 posto.

Kao i prethodnih 16 godina, projekt BEK nastavlja s objavljivanjem probranih naslova suvremene hrvatske književne produkcije, omogućavajući legalan i besplatan pristup djelima zaštićenim autorskim pravima. Tijekom prvog polugodišta 2017. u okviru „ženskog pjesničkog bloka“ objavljene su zbirke „Riječi kupuju zločine koje ćeš počiniti“ Irene Delonge, „Novaljski svjetlopis“ Andriane Škunce, te „Era gmazova“ Martine Vidaić, a u okviru „muškog pjesničkog bloka“ objavljene su zbirke „Na kraju taj vrt“ Gorana Čolakhodžića, „Ostatak svijeta“ Ivice Đikića, te „Pucketanja“ Branislava Oblučara.