Što znače i kako na nas djeluju boje?

Čemu toliko crvene? Pa, već to što sam Bik u horoskopu trebalo bi nešto značiti. Crveno je život, krv, strast, ljubav. Moja fascinacija i lijek protiv tuge. Jedne večeri, dok sam studirao u Barceloni, otišao sam u kazalište. Scenom je dominirala žena u crvenoj haljini i činila mi se tako posebnom, izdvojenom u svojoj ljepoti da je postala moja crvena božica, moja junakinja. Bilo je to poput groma, nikad ju nisam zaboravio, prisjetio se jednom prilikom poznati talijanski kreator Valentino koji ženu u crvenom uvijek smatra predivnom.

No, stilistica Michela Cecchieri upozorava da s crvenim ne treba pretjerivati jer će stvoriti napetost ako je partner nesiguran. Pravi adut žene koja je sigurna da želi upravo njega za cijeli svoj život je boja zemlje. Meka, ohrabrujuća i podatna. Ipak, je li riječ o dobitnoj kombinaciji, otkrit će donje rublje kad se do njega dođe. Seksolozi tvrde da se najveći sklad postiže kad se poklope iste boje jer to znači da par ima jednake osjećaje i da su im želje iste.

Bijela kraljica

Laura Biagiotti najviše je voljela bijelu boju. Bila je poznata po tome što je njezin životni prostor uvijek bio prepun bijelog cvijeć. Hobi joj je bio skupljanje bijelih antikviteta, pa je prozvana i Bijelom kraljicom.

– Aktivna sam, pragmatična osoba, inače Lav, i bijelo mi pomaže pronaći onaj noćni spokoj, tišinu u uzburkanom modnom moru, a svojom, pretežno bijelom odjećom želim prenijeti vedrinu i vjerujem da u tome uspijevam, izjavila je jednom.

Početkom dvadesetog stoljeća dr. Dinshah Ghadiali osmislio je sustav terapije svjetlom i bojama i ustanovio povezanost između pojedinih valnih dužina svjetla i njihovog specifičnog djelovanja na ljudsku fiziologiju. Kasnija istraživanja dodatno su potvrdila njegove pretpostavke. Boje potiču cijeli organizam, a mogu djelovati dvostruko: kao biološki regulator i psihički stimulator. Boje vidljivog spektra, ovisno o valnoj dužini, stimuliraju ili usporavaju različite metaboličke procese. Svaka boja ima različita svojstva, a time i djelovanja s različitim efektima: smirujuće, uzbuđujuće, revitalizirajuće ili uravnotežavajuće. Pritom je potrebno odrediti individualnu kombinaciju boja jer one na svaku osobu djeluju drukčije.

Kromoterapija se sve više koristi i u kozmetičkim salonima, a smatra se da svijetlocrvena stimulira procese u organizmu, poboljšava cirkulaciju i opskrbu tkiva kisikom, te eliminaciju toksina, da pomaže mršavljenju i razgradnji masnog tkiva. Ljubičasta smanjuje apetit, djeluje na limfu, pomaže izlučivanju tekućine iz organizma, a djeluje i na celulit. Modra se koristi u tretmanima kuperoze, masne kože i akni, dok žuta i narančasta poboljšavaju tonus tkiva i mišića.

Još od starog Egipta poznato je da svjetlo utječe na zdravlje. Dr. Christiane Northrup u svojoj knjizi “Žensko tijelo, ženska mudrost” tvrdi da je potrebno dvadeset minuta dnevno biti izložen dnevnom svjetlu bez optičkih pomagala za dobro raspoloženje i biokemijsku ravnotežu u tijelu. Također se preporučuje ne paliti umjetno svjetlo dok još ima dnevnog jer to šteti vidu.

Plavoljupci

Što je plava boja tamnija, njezino je smirujuće djelovanje snažnije, a što je svjetlije nijanse, osoba je senzualnija, manje aktivna i zadovoljna je postojećom situacijom, te nesklona preuzimanju inicijative. Plava također pojačava osjećaj samopouzdanja, ublažava napetost organizma, smanjuje krvni tlak, a partneru otkriva da se radi o osjetljivoj, sumnjičavoj osobi koja ne želi avanture i teži višim vrijednostima. Djeluje autoritativno i budi povjerenje, pa ju stoga često nose poslovni ljudi.

Plavoljupci često imaju poneki kilogram viška jer uživaju u mirnom životu, a zbog svoje preosjetljivosti ne mogu prekinuti veze koje ih sputavaju, pa radije pate u tišini. Ljubiteljima zelene boje važno je da se njihovo mišljenje prihvaća i cijeni, a rad vrednuje. Takve su osobe tvrdoglave, beskompromisne, posesivne, boje se pogriješiti, čvrste su i opiru se promjenama. Oni koji ne vole zelenu, povrijeđene su taštine, osjećaju se poniženima, puni su sarkazma i potrebe za kritiziranjem.

Pasivna, umorna osoba čiji će partner dugo trebati čekati na prve nježnosti odabrat će smeđu boju. Takve osobe ne zanimaju potrebe vlastitog tijela, sklone su potiskivanju seksualnosti i teško im je u potpunosti se predati partneru kao i dodirivati njegovo tijelo. Istraživanje je pokazalo da 87 posto njujorških homoseksualaca voli nositi svijetlosmeđe rublje. Što je nijansa svjetlija, veća je sklonost istom spolu. Oni koji ne vole smeđu, ne brinu za svoje zdravlje, ne zanima ih obitelj i dom.

Žute gaćice

Crna boja je znak tvrdoglavosti. Ništa ne može promijeniti stav te osobe. Također može ukazivati i na nezainteresiranost ili nezadovoljstvo partnerovim ponašanjem. Iza neutralne bijele skrivaju se oni koji ne žele partneru otkriti svoje sklonosti, želje i maštanja zbog straha od moguće reakcije. Siva boja ne djeluje stimulativno, a osobe koje ju ipak vole ponašaju se mehanički i ne žele preuzeti nikakvu odgovornost. U seksu će se pokušati prepustiti osjećajima, ali bez aktivnijeg sudjelovanja.

Muškarac uz kojeg se privija žena u crvenom donjem rublju, smatraju seksolozi, može se smatrati izuzetno sretnim ako je istraživački raspoložen. Ako je odabrala tu boju jer se upravo tako osjeća, njegova je partnerica slobodna i nesputana, bez ikakvih moralnih predrasuda i spremna je isprobati sve. Crveno je boja moći, potencije, budi strast i emocije, potiče aktivnost pluća i srca, te povećava krvni tlak. Za osobe koje vole crvenu boju smatra se da teže raznolikosti i širenju vidika, da su pune snage, impulzivne, a u seksu žele dominirati. Stoga što pod utjecajem crvene partneri nesvjesno postaju slobodnijeg ponašanja, unutrašnjost noćnih klubova i bordela je upravo crvene boje. Osobe koje ne vole crvenu, suzdržane su u seksu.

Život je ugodan, problemi nisu važni, osnovni je stav osoba sklonih žutoj boji. U pravilu se ne opterećuju prošlošću, žele slobodu, iskustvo, igru, ambiciozni su, nastoje udovoljiti drugima, ali zahtijevaju pohvale i poštovanje. Puni su životne radosti, a kad su nezadovoljni odlaze u potragu za srećom. Partner u žutim gaćicama bit će nesretan ako seksualni život ne zadovoljava uvjete kvantitete i kvalitete. Traži iskrenost i potpunu predaju, no zauzvrat je spreman na sve u čemu će mu pomoći i žuta jer djeluje stimulativno i razigrava maštu.

Oni neskloni žutoj vjerojatno su u fazi kad se osjećaju neveselo, razočarano i jedino im je važno – obraniti se od vanjskog svijeta. Ljubičastu često odabiru psihički i fizički nezrele osobe koje žive u svijetu mašte, snova i želja, no kao što može otkrivati prikrivenu napetost i uznemirenost, ponekad, u kombinaciji s bjelinom kože može djelovati poticajno ili ukazivati na potrebu za nježnošću, a povezuje se i s intuitivnim, temperamentnim osobama. Oni koji ju ne vole prerasli su iluzije o životu i hrabro se suočavaju sa stvarnošću.

Boja čovjekove energije

Stara bajka kaže da će onaj tko uspije proći ispod duge, naći najveće blago, ispuniti duh svim osobinama koje donosi paleta nebeskih boja i biti vječno sretan. Zaista, bojama se može potaknuti razvijanje određenih osobina.

Uvriježeno je smatrati da na Jarce pozitivno djeluje ljubičasta, na Vodenjake siva, da Ribama dobro čini tamno plava, Ovnu crvena, Biku zelena, Blizancima narančasta, Raku tamno siva, Lavu žuta, Djevici bijela, Vagi svijetlo zelena, Škorpionima bordo, a Strijelcima plava. No, to je ipak previše uopćeno.

Narančasto pomaže uklanjanju potisnutih osjećaja, inhibicija i pomaže u prihvaćanju novih ideja. Žuta potiče intelektualne sposobnosti, zelena uravnotežuje energije, liječi srce i pomaže prevladati strah od davanja, plava pomaže kod infekcija grla, a ljubičasta izoštrava percepciju i intuiciju.

Naizgled nevažna boja na podsvjesnoj razini znatno utječe na život, a ponekad može uzrokovati i stanovite poteškoće. Jedna tvrtka unutrašnjost svojih aviona dala je obojati u žutu i smeđu boju. Nakon što su poslušali savjet stručnjaka i izabrali zeleno-plavu kombinaciju, znatno je manje putnika osjećalo mučninu tijekom putovanja. Znanje o bojama primjenjeno je i na brodove ledolomce koji su uvijek crne boje jer je ustanovljeno da se ledene površine lakše lome ako je trup crn.

U početku bi bijela svjetlost, a onda iz boje prapočela nastade spektar boja koje nisu ništa drugo do vidljiv izraz energija što se nalaze u prirodi, vjerovali su Tibetanci koji su smatrali i da svaki čovjek ima svoju energiju koja je posebna i drukčija od energije drugih osoba.

Iako znanstvenici ne znaju objasniti čovjekovu sklonost ka nekoj boji, ističu kako tu nema ničeg neobjašnjivog. Svaka boja stvara drukčiju vrstu elektromagnetske energije, ima drukčiju frekvenciju i u ljudskom tijelu i duhu djelujući na energetske centre, čakre, potiče određene procese i raspoloženja.

Ustanovljeno je i da ljudi boju odjeće biraju prema raspoloženju – tamnije nijanse odabrat će tužni i nesretni, sretniji će izaći u nečemu svijetlom, no u svakom će slučaju poruke iz podsvijesti i osjećaje prenijeti i na druge.

Tajna zgodne žene

Moć boja je toliko snažna da djeluju čak i ako se samo misli o njima. Tako je primjerice dovoljno saznati koju bi boju neka osoba u tom trenutku odabrala da bi se otkrilo podsvjesno raspoloženje i ono što ta osoba želi.

Pored općeprihvaćenih psiholoških testova u kojima se uz pomoć boja određuje psihičko stanje osobe, postoji i takozvani Lusherov test koji se sastoji od 76 nijansi i njime se mogu dijagnosticirati razne bolesti, od stresa do impotencije, a američka psihologinja Carol Jackson osmislila je metodu kojom se prema boji očiju, kose i tipu osobnosti određuje kojoj od dvanaest grupa, po četiri za svako godišnje doba, netko pripada. Saznanje tko je jesenji, zimski, proljetni ili ljetni tip od izuzetne pomoći može biti onima koji imaju poteškoća s pronalaženjem vlastitog stila, a o tome se posebno brinu poznate osobe. Da bi odabrali pravu boju haljine kojom će zgodna žena očarati Richarda Gerea, najprije je trebalo ustanoviti koji je ona tip, a nakon što se saznalo da je u pitanju svijetla jesen, Julia Roberts isprobala je na desetke crvenih haljina.