Kuharica “Slatki vegan” Dunje Gulin: Sto posto okusa za sto posto gurmane

Majstorica u kreiranju zdravijih varijanti slastica s prirodnim zaslađivačima, svježim i organskim sastojcima, Dunja Gulin donosi u svojoj novoj, slatkoj kuharici Slatki vegan maštovite, gurmanske recepte za svaku prigodu.

Hrskavi keksi, kremasti kolači, raskošne torte, slasne savijače, prhke pite i bogata dizana tijesta od prirodnih, cjelovitih sastojaka, bez mliječnih proizvoda, teških masnoća i šećera, zadovoljit će i najzahtjevnije sladokusce, a tu su i omiljeni klasici u zdravijoj varijanti kao što su tiramisu, zapečene palačinke i nezaobilazne zaherice. Sto posto okusa za sto posto gurmane.

Jesu li recepti isti kao u kuharici The Vegan Baker?

-Od izdavanja kuharice Vegan Baker prošlo je više godina i u međuvremenu su se pojavili novi sastojci, naučila sam nove trikove, unaprijedila omiljene recepte.

Sve je to pretočeno u knjigu Slatki Vegan i mislim da je to odličan priručnik za sve koji žele savladati pečenje veganskih kolača i torti. Ima nekoliko recepata koji su ostali identični, dio recepata je slično, ali sam ih poboljšala, a dio recepata je potpuno nov.

Uvodni dio je proširen, s jedanaest osnovnih recepata za biskvite i prhka tijesta, kao i za dizana tijesta i podloge za pite.

Od novih recepata izdvojila bih Jaffa tortu, veganski tiramisu, Sacher tortu, tart s jagodama, roščiće bez glutena, buhtle te egzotičnu pitu od kokosa i manga… Mljac!

Sadrži li kuharica recepte bez glutena?

-Među osnovnim receptima nalazi se i recept za biskvit bez glutena koji se može koristiti kao podloga za sve torte i biskvitne kolače u kuharici, što te recepte pretvara u varijante bez glutena.

U uvodnom dijelu objašnjavam kako zamijeniti pšenično brašno bezglutenskom mješavinom, koje su najbolje opcije tih brašna na našem tržištu, a koje nisu dobra zamjena. Osim toga ima i nekoliko recepata bez glutena bez potrebe za izmjenama za roščiće, pločice s chia marmeladom…

Jedino kolači koji sadrže vučeno tijesto nisu baš pogodni za bezglutenske eksperimente, kaže Dunja Gulin, čije su omiljeno područje istraživanja torte, kolači i ostale slastice iz pećnice.

Kuharicu, sada i na hrvatskom jeziku u izdanju Planetopije, možete naručiti za pod bor(ove) 🎄🎄🎄🎄 na mail dunja@dunjagulin.com.


O autorici

Dunja Gulin educirala se na području prirodne prehrane, prvo u Makronovi, a zatim kroz rad i asistiranje na mnogim programima u Hrvatskoj i inozemstvu te pohađanjem konferencija o zdravoj prehrani u SAD-u gdje je završila i Plant-Based Nutrition program dr. Colina Campbella pri sveučilištu Cornell.

Osim kuharica Doručak i Vege-burgeri autorica je nekoliko kuharica na engleskom jeziku: Raw Food Kitchen, The Vegan Baker, The Vegan Pantry, Fermented Foods, Falafel Forever. Pokretačica je projekta Rentaj Chefa, kolumnistica časopisa Sensa, članica kuharskog tima na krstarenju Holistic Holiday at Sea, povremeno kuha za joga grupe na raznim destinacijama, voditeljica je radionica kuhanja i autorica on-line detoks škole kuhanja na www.dunjagulin.com.

Projekt Rentaj Chefa omogućava svima da u udobnosti svoga doma jedu kvalitetne obroke, da obitelji i prijateljima ponude svježe pripremljena zdrava & slasna, slatka & slana jela ili pak, da u svojoj kuhinji nauče jednostavne ili kompliciranije tehnike pripreme zdravih, cjelovitih i ukusnih jela uz upute i vodstvo Dunje Gulin.

-Moja ljubav prema hrani i kuhanju postoji oduvijek. S vremenom, sve ostalo čime sam se bavila istisnula je u drugi plan. Hrana i sve vezano za hranu moralo je postati ono što radim svakodnevno, nešto o čemu razmišljam neprestano.

Imam sreću raditi ono što volim najviše na svijetu – raditi s hranom. Pisati o hrani, nabavljati hranu, uzgajati hranu, kupovati, pripremati i posluživati hranu te hraniti ljude oko sebe najkvalitetnijim namirnicama, pripremljenima s ljubavlju i pažnjom. Hraneći druge, hranim svoju dušu. To je moj pristup hrani.

Moja prva kuharska edukacija odvijala se u Istri, u starinskim kuhinjama moje none i babe, mame i tate, teta, susjeda i obiteljskih prijatelja. Sezonski pohodi na gljive, šipak, divlji radič, kestene, koromač, šparoge, školjke – sve je to za mene bila čudesna i neprocjenjiva škola kuhanja.

Život u Londonu i veća izloženost zapadnjačkoj industrijskoj prehrani bio je povod da se okrenem zdravim i prirodnim namirnicama.

Zagrebački studentski život bio je povod da zađem još dublje u područje zdrave i prirodne prehrane.

Školu prirodne kuhinje u ustanovi Makronova završavam  2004. godine i počinjem se intenzivno baviti osmišljavanjem i vođenjem seminara i radionica kuhanja, a kreću i moja iskustva rada kao glavnog chefa za veće grupe na raznim programima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Surađujem sa stranim chefovima i autorima kuharica, asistiram u velikim kuhinjama, vodim radionice kuhanja na One World Summer Festivalu u Engleskoj. Putujem i učim o novim trendovima u prehrani i usavršavam znanja o svim granama zdrave prehrane: mediteranske, vegetarijanske, veganske, makrobiotičke i sirove prehrane te u svom svakodnevnom radu kombiniram različite stilove pripreme namirnica.

Prvu knjigu Doručak, objavila je 2009. godine i od tada stalno nešto kuha…