ŠTO VEĆA PLAĆA, VEĆA TAJNOVITOST Koliko zarađuju vaše kolege i prijatelji

Većina ispitanika, njih tri četvrtine (74 posto) smatra kako je plaća osobna informacija i jako osjetljiva tema razgovora. Unatoč tome, čak 75 posto ispitanika bi htjeli znati koliko zarađuju njihove kolege na poslu.


Istraživanje stavova o plaći je provedeno putem servisa Paylab*, kojeg je dio i servis MojaPlaća. Na njemu možete usporediti iznos svoje plaće s plaćama kolega koji obavljaju isti ili sličan posao u Hrvatskoj.

Istraživanje je provedeno online u devet zemalja Europe na ukupno 40.262 ispitanika. U Hrvatskoj je sudjelovalo 4.227 ispitanika.

Visina plaće je tabu tema u europskim zemljama. Tvrtke obično pokušavaju zadržati tajnost podataka o plaćama, a većina ih svoje zaposlenike obvezuje na sporazume o povjerljivosti u vezi s iznosima plaća u svojim ugovorima o radu. Vrlo malo poslodavaca objavljuje podatke o plaći u svojim oglasima za posao. Zaposlenici obično koriste on-line portale za plaće kako bi dobili bolju predodžbu o plaćama i kompenzacijskim paketima koji se nude na tržištu, jer je to jedini način koji im omogućuje anonimno provjeravanje podataka o ostalim zaposlenicima na istim pozicijama.

Ljudi su se, međutim, navikli dijeliti detalje o plaći sa svojim najbližima. U istraživanju, 69 posto ispitanika složilo se s izjavom da njihovi prijatelji i poznanici znaju koliko zarađuju. S druge strane, nešto više ispitanika, njih 74 posto htjelo bi znati koliko zarađuju njihovi prijatelji i susjedi, dok bi ih čak 75 posto htjelo znati koliko zarađuju njihove kolege u tvrtki.

Zanimljivo je da nema razlike po spolu kada su u pitanju informacije o plaćama – 75 posto muškaraca i 74 posto žena htjelo bi znati plaću prijatelja, a isto toliko bi željelo znati visinu plaće kolega iz tvrtke. Informacije o svojoj plaći prijateljima otkriva 69 posto muškaraca i 68 posto žena.

Istraživanjem se pokušalo utvrditi razlikuju li se stavovi prema plaćama po razini primanja. Zaposlenici koji zarađuju manje od prosjeka mnogo su više otvoreni za raspravu o svojim prihodima s okolinom (76 posto), a također ih više i zanima kolike plaće imaju njihovi prijatelji, poznanici, ali i kolege (80 posto). Ispitanici s nadprosječnim primanjima manje su skloni dijeliti takve informacije (67 posto), ali ih i u manjoj mjeri takve informacije o drugima zanimaju (76 posto).

Najmanje je vjerojatno da će osobe na rukovodećim pozicijama podijeliti pojedinosti o svojoj plaći – 62 posto zaposlenika nižeg i srednjeg menadžmenta te 44 posto top menadžera slaže se da oni koji su im najbliži znaju koliko zarađuju. Oni i u najmanjoj mjeri žele znati koliko zarađuju drugi (62 posto). Za razliku od menadžera, čak 80 posto nisko kvalificiranih radnika želi znati plaću prijatelja i kolega, a 76 posto često otkriva informacije o svojoj plaći.

Od devet zemalja u kojima je provedeno istraživanje, ispitanici iz Hrvatske u najvećoj mjeri otkrivaju informacije o plaći prijateljima i poznanicima (69 posto). U najmanjoj mjeri informacije o plaći otkrivaju ispitanici iz Latvije (51 posto) te Finske (54 posto) i Poljske (54 posto).

Hrvatski ispitanici u podjednakoj mjeri žele znati plaću prijatelja (74 posto) i kolega (75 posto), dok su te razlike puno veće u ostalim zemljama u kojima je provedeno istraživanje. Tako je primjerice najveća razlika u Finskoj, gdje 56 posto ispitanika želi znati plaću prijatelja, dok ih 84 posto želi znati plaću kolega.

...