Bijeli Božić, bijela lista: Pođite u “suosjećajni šoping”

Vrijeme je božićnih blagdana, što znači da je i vrijeme šopinga. Za neke je to čisto zadovoljstvo, dok je drugima muka ići od trgovine do trgovine tražeći savršen dar.

Kupujući darove budimo suosjećajni, kako bi pokloni za drage osobe imali puno veću vrijednost.

Što možete učiniti?

Pri kupnji parfema, šminke i ostalih higijenskih te kozmetičkih proizvoda kupujte proizvode samo s bijele liste na kojoj su navedeni proizvođači koji svoje proizvode ne testiraju na životinjama. Ako pritom pripazite i da ti proizvodi ne sadrže nikakve namirnice životinjskog podrijetla, napravili ste pun pogodak.

Pri kupnji odjevnih predmeta dobro provjerite deklaracije da odjeća ili obuća nema krzna, kože, vune ili svile. Postoji mnoštvo moderne, kvalitetne i povoljne odjeće i obuće koja ne uključuje patnju životinja. Slijedite primjer poznatih zvijezda poput Leone Lewis ili Mikea Dirnta iz Green Daya koji shvaćaju da je odjeća bez okrutnosti puno ljepša i udobnija, pa čak imaju i svoje vlastite linije veganske obuće.

Ako ste planirali svoje najdraže razveseliti novim članom obitelji, udomite životinju iz azila umjesto da je kupujete. Udomljavanje napuštenih životinja ne samo da je nužno, već je i ‘fora’ s obzirom na to da na taj način životinji pružate novi dom i činite dobro djelo. Kako briga o životinji podrazumijeva dugogodišnju odgovornost, s njenim dolaskom u dom moraju se složiti svi članovi obitelji.

Važno: životinju ‘darujte’ samo ako ste sigurni da je osoba kojoj ih darujete zaista želi te da životinja neće na kraju završiti na ulici.

Naravno, i naši ne-ljudski članovi obitelji zaslužuju dar. Zdjelice, vodilice, igračke i poslastice kupujte samo u pet shopovima koji su na bijeloj listi – dakle, ne prodaju i ne drže u zatočeništvu žive životinje poput pet shopova na crnoj listi. Ako kupujete hranu za psa ili mačku i pronađete onu bez namirnica životinjskog podrijetla, učinili ste još više.

Zlatne ribice, ptice, egzotične životinje i ostale životinje koje se prodaju u pet shopovima zatočene su cijeli svoj život i, bez obzira na to koliko se o njima možemo ‘brinuti’ kod kuće, mjesto im je na slobodi, a ne u zatočeništvu. Uzgoj životinja povezan je s velikom patnjom i izrabljivanjem životinja. Umjesto kupnje životinja, darujte enciklopediju ili edukativni DVD o životinjama.

Svi volimo slatkiše. No, često se u čokolade stavljaju proizvodi životinjskog podrijetla. Srećom, imamo popis svih veganskih slatkiša koje možete naći u gotovo svakoj trgovini! Pogledajte Vege vodič i izaberite među mnoštvom veganskih slatkiša – čokolade s lješnjakom, čokolade s ledenim punjenjem, kekse, sladolede, napolitanke… Spremite tradicionalna blagdanska jela sa sastojcima biljnog podrijetla.

Ako vas privlače petarde, razmislite: kada ljudi svoje veselje iskazuju petardama i drugim eksplozivnim sredstvima koja stvaraju veliku buku, životinje proživljavaju strah i traumu, a one koje se nađu u neposrednoj blizini mogu biti i povrijeđene. Osim opasnosti od izravnog ozljeđivanja eksplozivnim napravama, velika razina buke može oštetiti i njihov znatno osjetljiviji sluh od ljudskog. Zato nemojte kupovati ni koristiti petarde, a ako se nalazite u blizini pucnjave, zaštitite svoje životinje – za vrijeme pucnjave ne vodite ih van, već ih držite na zatvorenom, upalite svjetlo i pustite glazbu kako bi se pucnjava izvana manje čula.

Želite darovati, ali niste baš u najboljoj financijskoj situaciji? Azili za životinje uvijek traže stare dekice, novine, plahte, zdjelice, vodilice, hranu i ostale stvari koje su potrebne psima i mačkama. Ako imate nešto od navedenoga, nazovite azil u vašem gradu i recite im da imate donaciju – njihovim će štićenićima to puno značiti, a vi ste napravili pravo dobro djelo. Pozovite i svoje prijatelje pa zajedno skupite donacije. Jednom kada vidite koliko ste dobro djelo napravili, poželjet ćete donirati nešto svaki dan.

Vaši prijatelji su ljubitelji životinja? Onda savršen dar za njih možete naći u web katalogu Prijatelja životinja – sve od mirisnih sapuna, privjesaka, bedževa, magneta, hrane biljnog podrijetla za životinje i ljude do paste za zube, vitamina, šalica, majica, torbi… Možete im uplatiti i članarinu i na taj način ih razveseliti članstvom u udruzi Prijatelji životinja. Ili, uplatite donaciju u njihovo ime i darujte ih donatorskim certifikatom na njihovo ime.

Pri kupnji pazite na etičnost i dobrobit svih živih bića, kako za vrijeme blagdana, tako i ostalih dana u godini. Oni koji ne mogu govoriti u svoje ime bit će vam zahvalni.

Budite onakva osoba kakvom vam smatra vaš kućni ljubimac 😉