Ovih blagdana kušajte neka nova jela

Ako želite iskušati neke nove recepte ovih blagdana, slobodno eksperimentirajte s povrćem i žitaricama te grahoricama ili veganskim prerađevinama poput biljnih napitaka, majoneze, vrhnja kako biste napravili  novu verziju klasičnih jela poput pire-krumpira, francuske salate ili pak nešto složenijih jela kao npr. zapečenih povrtnih štruca.

Od leće i gljiva napravite ukusnu i zdravu štrucu, a isti recept u nešto rjeđoj verziji iskoristite za vegansku pastirsku pitu. Za još zdraviju verziju, umjesto krumpira na vrhu pite koristite batat. Iskušajte se u veganiziranju tradicionalnih, domaćih recepata kao što su: punjene paprike, sarma ili pogačice s patlidžanom u ulozi čvaraka. Za Badnjak poslužite krumpir à la bakalar s usitnjenim morskim algama za morski okus, a dan poslije iznenadite sve glavnim jelom: pečenkom od sejtana s mlincima i umakom od šampinjona.

Ako za ovogodišnje blagdane tražite brze, jednostavne i ukusne recepte novih jela koja ćete poslužiti na ručku ili večeri, donosimo nekoliko korisnih savjeta, kao i neke od recepata.

Tajni sastojak kolača

Već i ptice na grani znaju da jaja nisu potrebna ni za jedan kolač – kako ni za palačinke, tako ni za kremšnite i ostale kremaste slastice. Napravite kremšnitu od batata, kolač od graha ili lažnu nutelu od kestena i iznenadite sve kada im kažete što je tajni sastojak vašeg veganskog deserta.

Svi koji su se okušali u izradi kolača bez jaja znaju da u većini slučajeve zamjene jednostavno nisu ni potrebne. Najjednostavnija i najjeftinija zamjena za jaja najčešće je obično biljno ulje koje izvrsno „drži” formu kolača. Dobra smjesa za povezivanje komponenata u kolaču, koji trebaju biti masniji i teži, je i maslac od kikirikija, sezama i sl.

Također, za povezivanje sastojaka u jelu, tridesetak grama zgnječenog tofua može zamijeniti jedno jaje. Za veganske šape, medenjake ili slične kolače, gdje će dobro doći pozadinski okus banane, koristite miksane banane: za zamjenu jednog jajeta koristite polovicu izgnječene manje i vrlo zrele banane.

U nekim receptima gdje je to potrebno, jaja možete zamijeniti chia ili lanenim sjemenkama, a tek kad otkrijete što sve može aquafaba

Veganski junk food

Blagdani su dani kada i oni najposvećeniji prestanu brojati kalorije i uživaju u velikim količinama hrane bez grižnje savjesti. Postoji niz popularnih proizvoda, dostupnih u svakoj trgovini, koji se svrstavaju u takozvanu junk hranu, a koji su slučajno i veganski. Osobama koje su se tek počele hraniti na ovaj način mogu pomoći da se tu i tamo opuste kako su i navikli, pa ih svakako proučite. Iskušajte pizzu s veganskim sirom, pohajte povrće ili tofu veganskom tempurom od slanutkova brašna, isprobajte pečene krumpire na baš sve načine, a za svoje božićne partije poslužite veganski hot-dog s hrenovkom od tofua ili pak od mrkve.

Kuharica na dar 

Još niste odabrali darove za svoje najdraže i tražite ideju za poklon u zadnjoj minuti? Iznenadite ih veganskom kuharicom. U našim knjižarama možete pronaći čak nekoliko jako dobrih kuharica, što će vašim voljenima dati priliku da svakodnevno iskušavaju razne, nešto drukčije kombinacije i uživaju u novim okusima.

Više recepata možete pronaći na web stranici  Prijatelji životinja, Glas-zivotinja.org i Zeleni ponedjeljak.