Kurkuma svuda, pa i u orehnjači
Sastojci:
za tijesto
1 kg polubijeloga brašna (tip 850),
40 g svježega kvasca,
3-4 žlice ulja,
3 žlice smeđeg šećera,
500 ml sojinog mlijeka,
prstohvat soli,
malo kurkume;
za nadjev
700 g mljevenih oraha,
300 g smeđeg šećera,
150 ml sojinog mlijeka,
korica limuna,
100 g grožđica namočenih u rumu (po želji)
Priprema: Svježi kvasac pomiješati s 2 dl toploga (ne smije biti vruće) mlijeka, 2 žlice brašna i žlicom šećera. Dobro razmutiti i ostaviti na toplome da se diže.
Dobivenu smjesu umiješati u brašno i dodati sol, šećer, ulje, kurkumu i sojino mlijeko prema potrebi, pa zamijesiti glatko tijesto. Ostaviti da se ponovno diže.
Nadjev napraviti od oraha, prelivenih vrućim sojinim mlijekom. Dodati šećer, grožđice i naribanu limunovu koricu.
Kad se tijesto udvostručilo, razvaljati ga na debljinu od 2 cm. Napuniti nadjevom i saviti u valjak. Staviti na nauljeni viši lim i pustiti da se diže još oko 15 minuta. Peći 35–45 minuta na 180°C.
Više recepata možete pronaći na web stranici Prijatelji životinja, Glas-zivotinja.org i Zeleni ponedjeljak.
Comments are closed.