Sarma sa seitanom i tofuom
Sastojci:
1 glavica kiselog kupusa;
1 kg svježeg seitana,
2 šalice polukuhanih žitarica (riža ili ječam),
0,5 šalice nekuhanoga prosa,
100 g dimljenog seitana ili tofua,
2 mrkve,
1 peršin,
1 mali celer, 2
glavice luka,
2-3 češnja češnjaka,
4 žlice brašna tip 850,
2-3 žlice sojinog umaka;
2 žlice škrobnoga ili integralnog brašna,
sol,
crvena mljevena paprika,
ulje
Priprema:
Odreske seitana koje smo marinirali preko noći u sojinom umaku, uvaljati u brašno i kratko popržiti. Narezati na sitne kockice ili samljeti. Dodati sitno nasjeckani dimljeni seitan ili tofu, žitarice, naribano povrće koje smo kratko popržili na luku i 4 žlice polubijeloga brašna. Sve dobro izmiješati.
Puniti listove kupusa, koje smo prethodno oprali u hladnoj vodi i izvadili debelu sredinu.
Na 2-3 žlice ulja lagano zagrijati crvenu papriku. Maknuti s vatre i dodati sarme te zaliti vodom tako da sarme budu prekrivene. Kuhati 40 do 50 minuta dok kupus ne bude kuhan.
Na kraju umutiti škrobno ili integralno brašno s vodom, po potrebi dodati još sojinog umaka i uliti u posudu, koju protresemo da se umak rasporedi. Kratko prokuhati i poslužiti uz pire krumpir.
Tko voli laganiju varijantu, umjesto prženja može seitan samo marinirati i samljeti ga ili nasjeckati.
Više recepata možete pronaći na web stranici Prijatelji životinja, Glas-zivotinja.org i Zeleni ponedjeljak.
Comments are closed.