FOTO Festival limuna za ljubitelje vitamina C, ali i one koji to nisu

Ljubitelji vitamina C zasigurno bi bili oduševljeni Festivalom limuna kad bi znali da će se tamo sredinom veljače na jednom mjestu naći čak 140 tona limuna i naranči.

Menton, jedan od najljepših gradića što se nalazi na Francuskoj rivijeri, popularno je ljetovalište u kojem se već sada pripremaju za tradicionalni Festival limuna, odnosno The Fete du Citron,  što se ove godine održava po 86. put.

Ova jedinstvena manifestacija od 16. veljače do 3. ožujka na jug Francuske privući će oko 250 tisuća posjetitelja.

Divovski likovi iz crtića Walta Disneya i stripova, prizori iz Alise iz Zemlje čuda, Pinocchio, slonovi, egipatska sfinga, asteški hramovi već godinama privlače brojne turiste koji u parku Biovès tijekom 20 dana mogu danju i noću uživati u divovskim figurama izrađenim od tona i tona voća zlatnih boja.

Dvadeset je osoba zaduženo za zamjenu oštećenih odnosno pokvarenih voćki, a kad festival završi limuni i naranče mogu se povoljno kupiti.

 

Ljubitelji citrusa kušati mogu od poznatih mentonskih limuna spravljene delicije, kao što su slatki namazi, med, likeri, sokovi, sirupi, kolači, a prijateljima u znak pažnje mogu ponijeti mirišljave sapunčiće ili pak toaletnu vodu s mirisom mentonskih limuna L’Eau de Menton, šarene provansalske stolnjake, mirisne jastučiće s lavandom.

...