Trendovi: Nesavršeno lijepe zdjele od kokosovih oraha

Wooden_Sono_Forks, coconut bowls, zdjele od kokosa
Foto Coconut Bowls

Na Baliju se već stotinama godina koriste ljuske kokosovog oraha kao zdjelice. No povećana proizvodnja kokosovog oraha zbog sve veće popularnosti ovog slasnog ploda dovela je do velikih viškova.

Kokosovi orasi tako se, nakon što se iz njih izvadi sve jestivo, često boje ili rezbare te prodaju kao suveniri, no uzgajivači koji doslovno imaju na milijarde odbačenih ljuski najčešće ih spaljuju ili zakapaju.

Jake McKeon, osnivač tvrtke Coconut Bowls zapitao se za svog odmora na Baliju 2015. zašto se te ljuske ne bi mogle iskoristiti kao zdjelice širom svijeta, a ne samo na Baliju. I kako to da se toga nitko ranije nije sjetio – ideja je bila toliko jednostavna.

Te je godine ponio nekoliko kokosovih zdjelica sa sobom u Australiju, a nakon samo nekoliko postova na Instagramu, ljudi iz cijelog svijeta poželjeli su iz njih jesti svoje, uglavnom veganske, obroke.

Nakon što je tvrtka Coconut Bowls prodala prvu zdjelicu u siječnju 2016. sada mjesečno otkupljuju više od 10,000 odbačenih ljuski kokosovih oraha od uzgajivača kokosa koji su prije trošili dragocjen novac i sredstva na saniranje otpada.

Foto Coconut Bowls

Kokosove ljuske se dotjeruju za prodaju u dvije radionice, u Vijetnamu i u Indoneziji, gdje su lokalni zanatlije zaposleni prema etičkim načelima iznad obaveznih fair trade standarda. Ljuske se obrezuju, čiste, zaštićuju kokosovim uljem dobivenih iz tih istih kokosa i poliraju kako bi postale jedinstvene prekrasne zdjelice iz kojih se može jesti praktički do kraja života. Ekološke i lijepe, izgledat će savršeno u svakoj kuhinji.

Svaka zdjelica je jedinstvena i ima unikatni oblik, veličinu, izgled i nesavršenosti.

Zdjela od kokosa i pripadajuća drvena žlica britanskog branda Coconut Bowls, kao i kuharica Vegan Bowls for Vegan Souls mogu se kod nas kupiti u Planetopiji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.