Poznata i u dalekom Japanu: Čisti plaže i od smeća stvara nevjerojatne skulpture

Tatjana Rokvić rovinjska je umjetnica koja stvara neobične i jedinstvene skulpture od smeća skupljenog s rovinjskih plaža. U svojim radovima, koristi plastične objekte, metal, tekstil, staklo i drvo koje je more nanijelo na obalu, a osim  što na taj način uklanja nečistoće s plaže, svojim djelima ukazuje i na rastuće onečišćenje koje guši mora i oceane.

Živi i stvara u Rovinju, a posljednjih deset godina posvećena je svojim preokupacijama – umjetnosti i ekologiji. Njene skulpture (“Indijanac”, “Hommage Picassu”, “Amerikanac kojem je eksplodirala glava kad je čuo da je Trump pobijedio”, “Časna sestra”…) načinjene od smeća i naplavina s rovinjskih plaža, kroz humor i ironiju potiču promatrača na promišljanje globalnog zagađenja planete i osobne uloge u tom procesu. Život u turističkom mjestu, omogućio joj je kontakt s ljudima koji žive diljem planete, a zahvaljujući neposrednosti njezinog izričaja s lakoćom se obraća svakom od njih, bez obzira na podrijetlo, jezik, ili godine.

Brojne šarolike skulpture izložene u njezinoj galeriji “Artrovinj” koja se nalazi u starogradskoj uličici Montalbano 2 zainteresirale su njemačku, pa čak i japansku televiziji, a sudjelovala je i na simpoziju o zagađenju prirode održanom na Sveučilištu za prirodne resurse i primijenjene bioznanosti u Beču – BOKU.

Lokalno i globalno povećanje razine svijesti o ozbiljnosti trenutka u kom se čovječanstvo nalazi postalo je njenom misijom. Uz osmijeh koji njene skulpture mame, one nužno i postavljaju pitanje: koja je moja uloga u zaustavljanju ekološke katastrofe kojoj se bližimo?

Ljudi još uvijek ne shvaćaj da je priroda naša majka i da smo za nju vezani, dio smo nje i bez nas ta priroda ne može opstati. Izdvojili smo sebe iz prirode, a zapravo mi jesmo priroda.

Kroz reakcije svojih gostiju u galeriji, a posebice djece, Tatjana je shvatila da bi radionice u kojima su sudionici potaknuti kreirati svoje skulpture od smeća, najbolji put da se poveća razina svijesti o otpadu koji svaki pojedinac proizvodi, kao i o neograničenim mogućnostima da se taj otpad reciklira, ponovo upotrebi i na taj način oplemeni.

Rokvić je već održala nekolicinu vrlo uspješnih radionica s djecom predškolskog uzrasta, a u planu su i brojne druge radionice u kojima će sudionici s umjetnicom promišljati onečišćenje Jadrana i okoliša, ali i razvijati kreativnost.

Pored radionica, Tatjana planira organizirati putujuću izložbu, čija bi bitna komponenta bila interaktivna. Naime, publika bi bila pozvana da na izložbu ponese otpad i da potom istražuje načine da se tom otpadu nađe nova, kreativna upotreba. Kroz tu kreativnu razmjenu, Tatjana se nada širenju ekološke svijesti. Ako je vaša galerija ili škola zainteresirana za interaktivnu izložbu ili radionicu, javite se na rovinjka@gmail.com.

“Volim prirodu i šećem njome svaki dan ali se nažalost prečesto susrećem s hrpom smeća, što me potaknulo da ga počnem sakupljati. U početku sam uzimala samo one komade koji su me inspirirali da nešto od njih napravim, a u zadnjih godinu dana skupljam bilo koji otpad na kojega naiđem u prirodi”, izjavila je umjetnica za Glas Istre.

Reakcije posjetitelja galerije koji dolaze iz cijeloga svijeta pozitivne su, te se svi začude jer nisu nikada vidjeli kako netko tako nešto radi sa smećem.

“Pohvalno je čistiti prirodu i reciklirati, ali bit je i u pokazivanju. Ljude fascinira kada vide nešto što su vidjeli na plaži gdje je to predstavljalo samo smeće pa tome jednostavno nisu pridavali previše pažnje. Koristeći taj komad smeća pronađen na plaži i dajući mu novu svrhu stvarajući zanimljivu skulpturu, potičem ljude da se zapitaju”.

“Dolazi puno turista koji se kupaju na gradskim plažama pa se čude kako ima toliko smeća jer ga oni ne vide, ali oni koji odu malo dalje i sami priznaju kako su ga vidjeli na pretek, na što ih ja upitam što su s njime napravili, a većina ih ne napravi ništa jer ‘to nije njihovo smeće’. Smatram kako je upravo to problem. Mislim da je to sve naše smeće i kada ga vidimo u prirodi trebamo ga jednostavno pokupiti i odnijeti ga gdje mu je mjesto”, kaže Tatjana Rokvić.

Foto Artrovinj – artist – Rokvic Tatjana

...