Kako odlazak u saunu utječe na kardiovaskularni sustav i tlak?

Odlasci u saunu dio su finske tradicije već stoljećima. Finish Sauna Society tvrdi da u zemlji od 5.5 milijuna stanovnika, broj sauna doseže čak 1.6 milijuna te da oko jedna trećina Finaca koristi saunu redovito. Zanimljivo je da je sauna bila popularna u čitavoj Europi u srednjem vijeku, ali zbog širenja sifilisa u 16. stoljeću, odlasci u saunu diljem Europe prestali su biti “in”. Budući da je Finska bila pošteđena zaraze, kultura odlazaka u saune tamo se zadržala i danas većinom smatramo odlaske u saunu kao dio finske kulture.

I dok su kratkotrajne posljedice na kardiovaskularni i hormonalni sistem poznate, dugotrajni učinak učestalih odlazaka u finsku saunu nije poznat.

Istraživanje objavljeno u American Journal of Hypertension pokazalo je da odlasci u saunu imaju pozitivan utjecaj na smanjenje krvnog tlaka. Studija je uključivala 1 621 muškarca, bez prethodno dijagnosticirane hipertenzije (povišeni krvni tlak), koji su bili podijeljeni u tri grupe s obzirom na redovitost posjeta saune (tjedni odlazak u saunu, 2-3 puta tjedno i 4-7 puta tjedno) te praćeni kroz 22 godine.

Studija je pokazala da je 15.5 % sudionika razvilo hipertenziju. U skupini koja je odlazila u saunu 2-3 puta tjedno, rizik od pojave krvnog tlaka smanjen je za 24 %, dok je u skupini koja je odlazila u saunu 4 do 7 puta tjedno, rizik od razvitka hipertenzije bio 46 % niži.

U sauni otkucaji srca dosegnu 100 do 150 u minuti što dovodi do vazodilatacije krvnih žila. Ovime se zapravo postiže benefit sličan onome fizičke aktivnosti niskog ili umjerenog intenziteta. Dodatno, sauna potiče znojenje što isto doprinosi sniženju krvnog tlaka.

Ako ne pripadate skupini koja bi trebala izbjegavati odlaske u saunu (osobe s anginom pectoris, akutnom infekcijom itd.), ova aktivnost mogla bi biti dobar izbor za opuštanje ove zime.