STARA, DOBRA AYURVEDSKA METODA Mućkanje ulja za svjež dah i zdrav organizam

Mućkanje ulja u ustima stara je ayurvedska metoda za pomlađivanje i detoksikaciju organizma.

Ova je metoda vrlo jednostavna, no daje dalekosežne rezultate. Ako imate problema sa zadahom ili sinusima, ulje će vam pomoći u rješavanju tih problema.

Mućkanje ulja upravo je ono što bi se moglo zaključiti iz samoga naziva metode. Dakle, riječ je o mućkanju ulja po izboru od pet do dvadeset minuta. Za mućkanje se može koristiti bilo koje nerafinirano, visokokvalitetno ulje, a koristi se na isti način kao što biste koristili vodicu za ispiranje usta.

Ova metoda iz usne šupljine i limfnog sustava izvlači bakterije, toksine i parazite te također povoljno djeluje i na vaše grlo, izvlačeći iz njega sluz koja vam otežava disanje i gutanje. Pogodna je i za osobe koje imaju problema sa sinusima jer aktivno djeluje i na njih, čisteći ih, otvarajući ih i time olakšavajući tegobe. Također, mućkanje ulja u ustima dobro je i za zube jer povoljno djeluje na jačanje desni i cakline.

Želite li i vi početi mućkati ulje u ustima, imamo nekoliko savjeta.

Za početak, unesite pola do jedne žlice ulja u usta, a ako je ulje hladno i kruto, primjerice kokosovo, pustite ga da se otopi. Ulje koristite kako biste koristili i vodu za ispiranje: omogućite mu da dospije u sve dijelove vaših usta i dotakne svaki komadić vaših desni, ali nemojte grgljati. Naime, ulje je vjerojatno već povuklo toksine iz usta i nije dobro prenositi ih u grlo. Uživajte u osjećaju čišćenja, opustite se i prepustite se ulju u vašim ustima.

Kada završite, ulje nikako nemojte ispljunuti u kupaonski sudoper, već u smeće ili u školjku jer bi ono moglo začepiti vaše odvode. Nakon toga popijte čašu vode i žanjite plodove vašeg tretmana: čisti zubi, svjež dah i zdrav organizam!