Autoimuni nutrivor
Knjiga je namijenjena onima koji:
imaju autoimune bolesti;
traže recepte bez alergena – glutena, žitarica, pseudožitarica, mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja, orašastih plodova, mahunarki i sjemenki;
imaju probavne smetnje poput napuhnutosti, zatvora ili mekane stolice, grčeva, bolova, plinova;
žele kuhati po paleo principima;
imaju nepovezane zdravstvene simptome i žele vidjeti ima li hrana veze s tim;
žele pouzdan način za utvrđivanje intolerancija;
žele naći optimalnu prehranu po vlastitoj mjeri.
U teorijskom dijelu knjige obrađene su teme:
autoimune bolesti, propusna crijeva i hrana koja ih uzrokuje;
vrste eliminacijskih prehrana (AIP, Wahls, Gaps, Low-fodmap);
testovi intolerancije i znakovi intolerancije na hranu;
faze promjene prehrane, dnevnik prehrane, reintrodukcija namirnica, eksperiment n=1;
mozak, trudnoća i dojenje, djeca na AIP-u;
ugljikohidrati, suplementiranje, iznutrice, kosti, želatina i kolagen;
Nutrivor = osoba koja jede nutritivno bogate namirnice i razumije utjecaj nutrijenata (vitamina, minerala, esencijalnih masnih kiselina, aminokiselina i mikronutrijenata) na zdravlje i prevenciju bolesti.
laktofermentirana hrana, namakanje i klijanje;
goitrogeno povrće, samoniklo jestivo bilje, jestivo cvijeće;
masti, šećeri, sol, začini, eterična ulja pri kuhanju;
održivost, nabava namirnica, čitanje deklaracija;
organizacija kuhinje, posuđa i kuhanja, kuhanje na niskim temperaturama;
AIP na budžetu i putovanju.
“Kada imate dijagnozu autoimune bolesti, moć da preokrenete svoj život ne leži u rukama liječnika, ljekarnika, niti u bočici tableta, nego u vašim vlastitim rukama. To zvuči zastrašujuće, ali je u isti tren nevjerojatno osnažujuće.” (Terry Wahls, dr. med.)
U drugom dijelu knjige je 220 recepata bez alergena uz koje ćete imati pune tanjure domaće kuhane hrane. Podijeljeni su u kategorije: napitci, juhe, salate, povrće, perad i crveno meso, iznutrice, riba i morski plodovi, deserti, prilozi, #reintro.
Izdavač je Tragom Šibenik, a cijena je 290 kn.