Autoimuni nutrivor

Autoimuni nutrivor – Priručnik i kuharica bez alergena je prva knjiga na hrvatskom jeziku koja pokriva sve što trebamo znati o povezanosti prehrane i autoimunih bolesti, alergija i intolerancija. Knjiga sadrži informacije, iskustvo i vodič kroz praktičnu primjenu AIP-a (Autoimunog Protokola) i Paleo prehrane.
Pored 220 ukusih recepata prilagođenih našim namirnicama i podneblju, autorice Ivana Zovak i Petra Krolo nas vode kroz priču o autoimunim bolestima, njihovim uzrocima i pokretačima, o propusnim crijevima i hrani koja ih uzrokuje, o grupama namirnica koje negativno djeluju na organizam i još puno toga. Obradile su mnoge važne teme i dale odgovore na sva pitanja koja možemo imati kada odlučimo preuzeti odgovornost za svoje zdravlje i krenuti s promjenama.

Knjiga je namijenjena onima koji:

imaju autoimune bolesti;

traže recepte bez alergena – glutena, žitarica, pseudožitarica, mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja, orašastih plodova, mahunarki i sjemenki;

imaju probavne smetnje poput napuhnutosti, zatvora ili mekane stolice, grčeva, bolova, plinova;

žele kuhati po paleo principima;

imaju nepovezane zdravstvene simptome i žele vidjeti ima li hrana veze s tim;

žele pouzdan način za utvrđivanje intolerancija;

žele naći optimalnu prehranu po vlastitoj mjeri.

U teorijskom dijelu knjige obrađene su teme:
autoimune bolesti, propusna crijeva i hrana koja ih uzrokuje;

vrste eliminacijskih prehrana (AIP, Wahls, Gaps, Low-fodmap);

testovi intolerancije i znakovi intolerancije na hranu;

faze promjene prehrane, dnevnik prehrane, reintrodukcija namirnica, eksperiment n=1;

mozak, trudnoća i dojenje, djeca na AIP-u;

ugljikohidrati, suplementiranje, iznutrice, kosti, želatina i kolagen;

Nutrivor = osoba koja jede nutritivno bogate namirnice i razumije utjecaj nutrijenata (vitamina, minerala, esencijalnih masnih kiselina, aminokiselina i mikronutrijenata) na zdravlje i prevenciju bolesti.

laktofermentirana hrana, namakanje i klijanje;

goitrogeno povrće, samoniklo jestivo bilje, jestivo cvijeće;

masti, šećeri, sol, začini, eterična ulja pri kuhanju;

održivost, nabava namirnica, čitanje deklaracija;

organizacija kuhinje, posuđa i kuhanja, kuhanje na niskim temperaturama;

AIP na budžetu i putovanju.

“Kada imate dijagnozu autoimune bolesti, moć da preokrenete svoj život ne leži u rukama liječnika, ljekarnika, niti u bočici tableta, nego u vašim vlastitim rukama. To zvuči zastrašujuće, ali je u isti tren nevjerojatno osnažujuće.” (Terry Wahls, dr. med.)

U drugom dijelu knjige je 220 recepata bez alergena uz koje ćete imati pune tanjure domaće kuhane hrane. Podijeljeni su u kategorije: napitci, juhe, salate, povrće, perad i crveno meso, iznutrice, riba i morski plodovi, deserti, prilozi, #reintro.

Izdavač je Tragom Šibenik, a cijena je 290 kn.