Zašto je češnjak najčešće upotrebljavana biljka na svijetu

Od drevnog Egipta, oko 4.000 godina prije nove ere do kraja 19. stoljeća, češnjak je bio najčešće upotrebljavana ljekovita biljka na svijetu, a i danas je popularan tradicionalni lijek za mnoge bolesti. Dodaci prehrani na bazi češnjaka među najprodavanijim su biljnim dodacima prehrani u zapadnom svijetu, a tisuće znanstvenih istraživanja pokazala su da pozitivno utječe na zdravlje.

Češnjak ili bijeli luk (lat. Allium sativum) začinska je biljka iz porodice Alliaceae. Pripisivala su mu se razna svojstva, pa se tako vjerovalo i da štiti od demona, vukodlaka i vampira. Zanimljivo je da je najveći svjetski proizvođač češnjaka Kina, s oko 77 posto ukupne svjetske proizvodnje.

Okusom i mirisom oplemenjuje obroke, ali zbog sumpornih spojeva češnjak djeluje antitrombocitno,  antidijabetički i antimikrobno. Imajući to na pameti dr. Penny Stanway u knjizi “Češnjak: praktični savjeti za zdravlje i dom” objedinila je upute kako pripremiti ljekovita sredstva od češnjaka, kako ga uzgojiti, koji su dodaci prehrani na bazi češnjaka i kako on djeluje na različite zdravstvene tegobe.


Čaj od češnjaka

Za čaj bogat aliinom, dodajte oguljeni češanj češnjaka u šalicu uzavrele vode i pustite da stoji pet minuta. Zasladite čaj medom ili drugim prirodnim zaslađivačem, po želji.

Za čaj bogat alicinom i njegovim derivatima, ostavite zdrobljeni češanj češnjaka da stoji 60 do 90 minuta. Dodajte ga u šalicu uzavrele vode i pustite da stoji pet minuta. Zasladite medom ili drugim prirodnim zaslađivačem, po želji.


Češnjakova vodica

Ako vam je teško jesti sirov češnjak, dr. Stanway predlaže kako ga ipak  možete konzumirati. Češnjakova vodica manje iritira kožu od zdrobljenog češnjaka. Pripremite ju tako da pomiješate sok od češnjaka s tri do četiri puta više vode ili zamiješajte zdrobljeni češanj u pola čaše vode, čekajte 30 do 60 minuta da se stvori alicin i onda upotrijebite.


Kupka protiv psorijaze

Da biste pripravak nanijeli na veliku površinu kože, primjerice kod raširene psorijaze, ostavite šest zdrobljenih češnjeva da odstoje 30 do 60 minuta, a onda ih dodajte u vodu za kupanje. Možete dodati lišće paprene metvice za svježiji miris. Kupajte se pola sata.


Protiv “ubojitog” daha

Istraživanja su pokazala da će se jačina zadaha po češnjaku smanjiti za pola ako češnjaku prije kuhanja dodate mlijeko. Također možete popiti 200 mililitara mlijeka prije ili nakon jela koje sadrži češnjak, žvakati sirovo voće ili povrće, trave poput metvice ili bosiljka (peršin ne pomaže), ili sjemenke kima, komorača ili kardamoma, pojesti kuhanu rižu ili jaja, oprati zube i očistiti ih od ostataka češnjaka, isprati usta s pola čaše vode u kojoj ste razmutili žličicu sode bikarbone.