Kako jeftino putovati Hrvatskom? “Bježite iz Dubrovnika, u Malom Stonu uživajte u kamenicama i Dingaču”

“Kada pitate Amerikance zašto ne putuju u inozemstvo, glavni razlog koji navode je trošak. Ali, jednom kad se ukrcate u taj avion i krenete u jeftinije dijelove svijeta, recimo u jugoistočnu Aziju, Srednju Ameriku, ili čak u sjevernu Europu, cijene padaju. Nećete shvatiti koliko ste bogati dok ne dođete u neku od zemalja gdje ćete za pola litre vina koju doma plaćate 6 ili 8 dolara, tamo dati manje od dolara, ili za bocu vina u dobrom restoranu izdvojiti 4 dolara”. Tako piše Thrillist koji svojim čitateljima savjetuje kojih 17 nezaboravnih država mogu posjetiti za manje od 50 dolara na dan.

“Koliko ćete potrošiti dok stignete na odredište je stvar vaše snalažljivosti, međutim, kada stignete uživat ćete u avanturama, istraživanju plaža, džungle, a još uvijek živjeti jeftinije nego kod kuće”, navodi Thrillist, kojem je, gle čuda – Hrvatska na prvom mjestu!

Predivna obala, srednjovjekovni dvorci, svjetski poznati sir, kamenice i vino.

“Bježite iz Dubrovnika, tamo ćete protraćiti svih 50 dolara samo tražeći parking (iako najam automobila može biti  pristupačan način da se doputuje u Europu).

Na hrvatskoj su obali izuzetno povoljne cijene. (Tako piše Thrillist, nismo to mi rekli). U Zadru, sobe u hostelu Tequila Bar ili Hostel 4 mogu se naći već za manje od 20 dolara.

Ako putujete izvan sezone (od studenoga do ožujka), ulaznice za nacionalne parkove također su na popustu.

Cijena ulaznice u Nacionalni park Plitvička jezera, gdje se nalaze oni slapovi koji izgledaju poput onih na Pinterestu, koštat će vas oko 8 USD (do 26 USD tijekom sezone), a Nacionalni park Krka samo 5 USD (oko 30 USD ljeti ).

Krka je manje poznata, ali – poručuje autorica članka Kastalia Medrano – bolji izbor od Plitvica, jer zapravo možete plivati među slapovima”.

“Pođite u Bota Šare u Malom Stonu (manje od sat vremena od Dubrovnika) gdje se uzgajaju, ono što mnogi smatraju, najboljim kamenicama na svijetu. Zvuči kao da bi trebalo biti skupo, zar ne? Pogrešno.

Kamenice možete kombinirati s drugim plodovima mora za samo nekoliko dolara, a najskuplje jelo – izvrstan crni rižoto s morskim plodovima još je ispod 20 dolara.

U Solani Ston možete sami brati svoju sol ljeti, a ako nastavljate uz obalu, zaustavite se na otoku Pagu i za sitniš kupite neki od njegovih slavnih, vrlo ukusnih sireva”.

“Ako se dobijete priliku razmetati: Bez obzira na sve, trebali biste isprobati čašu ili dvije hrvatskog crvenog vina Dingač, što bi vas moglo stajati pet ili više dolara. Prošećite se i nekoliko minuta kasnije, od Bota Šare naći ćete  vinarije. Naš izbor je vinarija Matuško, koja ima legendarni vinski podrum, a degustacija vina je besplatna dok god nešto kupujete. Potražite bocu njihovog nagrađivanog vina Dingač Reserve za oko $ 45, možda još neko desertno vino. Oh da, oni također rade i maslinovo ulje”, daje Thrillist savjete za dobar provod.

...