Vrtlarenje u skladu s prirodom: Predavanja i razmjene sjemenja diljem Hrvatske

Udruga “Biovrt – u skladu s prirodom” tijekom proljeća priprema brojna predavanja i razmjene sjemenja u suradnji s drugim udrugama i organizacijama, a koji će biti besplatni za javnost. Posjetit će 17 mjesta/gradova u Hrvatskoj i održati besplatna predavanja na temu „Sjeme kao zalog naše budućnosti“ i “Vrtlarenje u skladu s prirodom” te razmjene sjemenja. U sklopu predavanja održat će se i predstavljanje istoimene knjige “Vrtlarenje u skladu s prirodom” autorice i predavačice Silvije Kolar-Fodor.

“Pozivamo vas da s nama započnete novu vrtlarsku sezonu, naučite više o važnosti uzgoja zdrave hrane, inspirirate se za kreiranje vlastitog vrta i razmijenite/nabavite sjemenje starinskih sorti koje ćete dalje i sami održavati u svojim vrtovima”, poručuje Kolar-Fodor.

Predavanja i razmjene sjemenja održat će se:

14.2. Lepoglava,

19.2. Šenkovec,

23.2. Varaždin,

3.3. Karlovac,

7.3. Samobor,

12.3. Sveti Ivan Zelina,

14.3. Koprivnica,

15.3. Donja Stubica,

21.3. Pula,

22.3. Pazin,

23.3. Rijeka,

28.3. Novska,

29.3. Jastrebarsko,

3.4. Našice,

4.4. Čepin,

5.4. Đakovo,

6.4. Slavonski Brod.

Termini predavanja i razmjena sjemenja za proljeće 2019

Na predavanju “Vrtlarenje u skladu s prirodom”  ćete saznati kako (i zašto) uzgajati vlastitu zdravu hranu bez primjene pesticida i mineralnih gnojiva. Predavačica Silvija Kolar-Fodor, predsjednica udruge Biovrt, otkrit će prirodne metode povećanja plodnosti tla, kako kreirati vrt koji je otporniji na bolesti, nametnike i na klimatske promjene te kako u njemu uzgojiti obilje zdrave hrane.

Na predavanju „Sjeme kao zalog naše budućnosti“ predavačica Silvija Kolar-Fodor prezentirat će zbog čega je sjeme veliki faktor u održivosti i neovisnosti svake obitelji, kao i zajednice u cjelini. Saznat ćete zbog čega je važno skupljati sjeme biljaka koje uzgajamo, kako skupiti sjeme glavnih povrtnih vrsti, kako ih čuvati i kako skupiti sjeme u godinama s vremenskim izazovima – kojima sve češće svjedočimo. Silvija će također pokazati načine izdvajanja i skupljanja sjemena.

Svaki sudionik/ca predavanja dobiva na poklon sjeme povrća iz biovrta.


Predstavljanje knjige

U sklopu predavanja bit će predstavljena knjiga “Vrtlarenje u skladu s prirodom” autorice Silvije Kolar-Fodor koja će se moći kupiti nakon predavanja. Cijena knjige je 129 kn. Ako niste u mogućnosti sudjelovati na predavanju, knjigu možete naručiti od autorice putem online narudžbenice.

Razmjena sjemenja

Na razmjene sjemenja se pozivaju posjetitelji predavanja koji čuvaju ili žele čuvati domaće sjeme u svojim vrtovima i da razmijene sjeme s udrugom Biovrt i na taj način doprinesu očuvanju naše biološke raznolikosti.
Ako nemate sjeme za razmjenu, do sjemenja na spomenutoj razmjeni možete doći i donacijom za sjeme.

O predavačici

Silvija Kolar–Fodor, predsjednica udruge “Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na Biovrt.com, autorica bloga “U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom “24 sata”, dnevnikom “Večernji list”, magazinom Jutarnjeg lista “D&D VRT”, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom “100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr … Zaljubljenica u prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Udruga Biovrt – u skladu s prirodom od 2012. inspirira i educira o životu u skladu s prirodom. Stvaraju zajednicu koja čuva biološku raznolikost, razumije svoju ulogu u prirodi te čuva naše nasljeđe, sjeme i znanje u svrhu uzgoja zdrave hrane, postizanja prehrambene neovisnosti i očuvanje prirode za buduće generacije.

...