Knjiga mjeseca: Senzacionalni triler “29 sekundi” T. M. Logana

Recite mi jedno ime i jedno prezime. I ta će osoba nestati.

Bez posljedica.

Bez dokaza.

Bez straha od otkrića.

Dovoljan je tek jedan poziv od dvadeset devet sekunda.

JER SVATKO OD NAS ZNA KOJE BI IME IZGOVORIO. ZAR NE?

29 sekundiSarah je zaposlena majka koju je beskorisni suprug ostavio da se sama snalazi. Radi na fakultetu, voli svoj posao i spremna je na idući korak u karijeri – jedini je problem njezin šef. Profesor Alan Lovelock ozloglašen je zbog napastovanja kolegica, ali pritužbe protiv njega nikad ne urode plodom. Uprava ga štiti, a profesor radi što želi. Njegove metode toliko su ozloglašene da Sarah i njezine kolegice imaju vlastita pravila za interakciju s njim: ne ostaj nasamo s njim, ne potiči ga i ne ohrabruj, ne ulazi s njim u auto ili dizalo – pogotovo ako je pio! Kršenje pravila vodi ravno u opasnost.

Jednog dana na putu kući Sarah svjedoči bizarnoj nesreći. Kad spasi nepoznatu djevojčicu iz nevolje, ne očekuje zahvalu ni nagradu, ali taj nesebični i hrabri čin moćan i opasan čovjek smatra dugom koji mora vratiti. Njegov život uređen je prema pravilima časti i osvete, a sve dugove uvijek vrati – na jedini način koji poznaje. Sarah dobiva zanimljivu ponudu: jedinstven način da se riješi šefa koji joj zagorčava život. Moćan čovjek želi joj vratiti dug, a Sarah treba samo reći jedno ime i prezime i ta će osoba nestati. Jedino što ne smije je predomisliti se.

Reci mi jedno ime i jedno prezime. I ta će osoba nestati.

Da ste vi na Sarinu mjestu, odmah biste znali koga predložiti. Posve je jasno koga se Sarah želi riješiti, ali ne treba biti genije da se shvati koliko brzo takva osveta može poći po krivu.

Volim trilere koji potiču na mozganje i koje ne želite prestati čitati, a ovaj je točno takav. Okretat ćete stranicu za stranicom u želji da doznate kamo vodi radnja. (Mojo Mums)

29 sekunda zabavna je i napeta knjiga T. M. Logana s premisom koja potiče na razmišljanje. Da smo na Sarinu mjestu, bismo li napravili što i ona? Da možemo proći nekažnjeno, bismo li prihvatili takvu ponudu?

T. M. Logan svojoj junakinji daje priliku uzvratiti udarac. Zahvalan otac djevojčice koju je Sarah spasila nudi joj priliku kakva se većini nas nikad ne pruža – priliku za savršenu osvetu.

Uvjeti su jednostavni, rješenje njezinih problema trajno, ali Sarah ne zna je li na njega spremna.

Hoće li sklopiti ugovor s – vragom?

Pravila dogovora su jednostavna: Sarah ima 72 sata da odgovori, da kaže ime i prezime osobe koja joj zagorčava život toliko da želi da nestane. Ne smije se predomisliti i ne smije nikome reći…

Radnja se razvija vrtoglavim tempom, a vi okrećete stranice i ne pada vam na pamet prestati čitati. Ako volite napete, uzbudljive trilere, od srca vam preporučujem “29 sekunda”. Čekaju vas neobičan zaplet i neočekivan rasplet. (Hooked from page One)

Roman se zatim vraća u nedavnu prošlost i doznajemo kako se Sarah našla u toj situaciji i iz kojih razloga odmah zna koga se želi riješiti. Dva tjedna prije početka romana Sarah je na poslovnoj zabavi s kolegama. Predaje na sveučilištu Queen Anne, gdje joj je šef Alan Pancirka Lovelock, stereotip gada koji terorizira kolegice na sve moguće načine i koji ne preza ni pred čime da dobije što želi, pa čak ni ako time upropasti njihovu karijeru i mentalno zdravlje. Alan je gad od kojeg ćete se naježiti; kako od prljavština koje melje, tako i od njegovih pohotnih ručetina.

Volim kad glumiš da me ne želiš. Ti si prava mala namiguša, Sarah.

Zašto Sarah ne da otkaz, pitate se? Zašto ne prijavi šefa nadređenima? Zašto pristaje na njegove igrice?

T.M. Logan odgovara na takva pitanja vrlo jasno i jednostavno. Upitajte bilo koju svoju poznanicu zna li i ona takvog gada i čut ćete jasno i glasno DA! Možda je to njezin šef, možda koji kolega, neki profesor ili  upravitelj učeničkog doma. Muškarci koji u rukama drže i mrvicu moći vole je iskoristiti za napastovanje djevojaka i žena, a pri tome jako često i uspješno sebe prikazuju kao pravu žrtvu.  Seksualno napastovanje baca sjenu i na žrtvu koja baš zbog toga često šuti i ne traži pomoć. 

Radnja ovog trilera leti brzinom vihora. Čitatelj se nađe u vrtlogu od prve stranice i ne želi izići.  Uzbudljiva knjiga koja potiče na razmišljanje. (Lipsquid Book Blog)

Roman zatim skreće s očekivanog puta i Sarah se nađe u nevolji. Može li pristati na takvu ponudu? Tko je taj misteriozni Volkov? Što će se dogoditi njezinu šefu ako ga spomene Volkovu? Sarah Haywood možda ima doktorat i inteligenciju, ali ima i savjest koja je dugo priječi u donošenju odluke. Neće napredovati u karijeri ako ne spava s njim, rekao je Lovelock. Konačno, Sarah gubi strpljenje i prelazi granicu, donosi odluku koja će promijeniti i njezin i njegov život…

Roman “29 sekundi” pojavio se u pravom trenutku za pokret #TimesUp: žene više ne žele šutjeti, ne žele trpjeti napastovanje muškaraca koji u rukama drže svu moć. Loganove junakinje nisu bojažljive i slabe, već snažne, borbene i sjajan uzor drugima. Baš zbog toga roman je posebno zastrašujući – u ovakvoj situaciji može se naći svaka žena.

Ova knjiga nije mogla stići u bolji trenutak jer se bavi temom pokreta #MeToo. Pročitala sam je u jednom dahu. Zaplet je neobičan, a rasplet me iznenadio. (Novel Heights)

T. M. Logan napisao je roman koji podsjeća na Hitchcockov slavni film Nepoznati iz Nord Expressa – dvoje ljudi koji se ne poznaju sklope dogovor koji vodi prema ubojstvu – ali sa zanimljivijim ishodom. Pomno planirana radnja i teška tema obrađena uvjerljivo i vješto čine “29 sekundi” iznimno zanimljivom knjigom.

Senzacionalni triler iz pera autora knjige Laži. Ako su vam se svidjeli romani Friend Request Laure Marshall i I Am Watching You Tesse Driscoll, ovo je knjiga za vas.