Ukusna foccacia od indijskih oraščića i ružmarina

Kad ste na dijeti bez glutena, bez jaja i mliječnih proizvoda, kruh je jedna od stvari koja vam vjerojatno najviše nedostaje.

Za pripremu ove focaccie  koristit ćemo mljeveni lan i vodu umjesto jaja, kako bi se sastojci bolje povezali. Sirove indijske oraščiće natopili smo vrućom vodom kako bi se smanjila količina fitinske kiseline i kako bi orašasti plodovi bili laganiji za probavu.

Kada je focaccia spremna, bit će lijepe zlatno-smeđe boje. Ostavite ju da se potpuno ohladi, najmanje 30 minuta prije rezanja.

Sastojci
2 šalice sirovih indijskih oraščića
3 žlice mljevenog lana plus pola šalice vode
2 žlice vode
4 žlice kokosovog ulja, otopljenog
pola šalice tapioke
2 žličice praška za pecivo
1 žličica morske soli
1 žlica svježeg ružmarina, grubo usitnjenog
1 čajna žličica grube morske soli.

Priprema
Unaprijed zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva i postavite papir na lim za pečenje.
Pomiješajte lan s vodom i ostavite sa strane 15 minuta.
Namočite sirove indijske oraščiće u toplu vodu na 15 minuta, a zatim ih isperite.
Natopljene indijske oraščiće, lan s vodom, otopljeno kokosovo ulje, škrob od tapioke, prašak za pecivo i kuhinjsku sol stavite  u zdjelu i miješajte električnom mješalicom dok ne dobijete gusto i homogeno tijesto.
Umiješajte pola količine ružmarina u tijesto.
Ulijte tijesto na pripremljeni lim za pečenje i lopaticom zagladite krug.
Pospite grubu morsku sol i ostatak ružmarina po vrhu tijesta, prstima lagano pritisnite ružmarin i sol u tijesto.
Pecite 50 do 55 minuta, sve dok focaccia ne postane zlatno-smeđa.
Ostavite focacciu da se ohladi najmanje 30 minuta prije rezanja jer će nastaviti kuhati iznutra i nakon što ste ju izvadili iz pećnice.
Poslužite uz maslinovo ulje.


Pogača

Focaccia je pogača popularna u Italiji, obično začinjena maslinovim uljem, solju i začinskim biljem. Nadjev možete birati po želji.