Fotografkinja iz Zagreba vodi vas na mjesta koja ste sanjali u najluđim snovima

Vanja

Magic is everywhere, čarolija je svugdje, moto je pod kojim stvara Vanja Lo, fotografkinja koja živi i radi u Zagrebu, zaljubljenica je u knjige, prirodu, planinarenje, bicikliranje, pozitivne i senzibilne ljude te fotografiju. A mi smo se pak zaljubili u njene fotografije, a ne sumnjamo da će se i vama svidjeti. Pa pogledajmo 🙂

-Kao mala sam željela postati fotograf životinja. San se u međuvremenu izgubio, ali snovi nas naposljetku ipak pronađu. Ideje i osjećaji koje nosim u sebi morali su biti realizirani. Fasciniraju me i uvijek će me fascinirati mogućnosti digitalne manipulacije koju sam počela učiti samostalno 2016. godine. Potrebno je vrijeme da se savladaju nevjerojatnosti Photoshopa, no, učenje je proces, a čovjeku je potrebna jedino vjera u sebe jer ona dovodi do cilja. I snovi, jer su oni naš pokretač. 
Veselim se svakoj novoj ideji, viziji i inspiraciji koju mogu pretočiti u fotografiju jer je to uspomena koja ostaje iza nas.
Svaka fotografija koju napravim je mala priča i uvijek se sa smiješkom na licu prisjećam zabavnog tijeka fotografiranja. To je ono što meni daje zadovoljštinu, kao i kada  nekome napravim fotografiju koja mu se sviđa. Tada sam i ja sretna. 
Fotografija je promijenila moj život na bolje i hvala joj na tome, kaže.

Fotografije nastaju tako da se na dogovorenoj lokaciji fotografiraju elementi koji će biti na fotografiji i zatim spajaju u jednu cjelinu.

Samo fotografiranje traje oko jedan sat, a stvaranje fotografije oko 5-8 sati (ovisno o zahtjevnosti).

Temu i izgled fotografije Vanja smišlja unaprijed, odnosno, ima viziju fotografije u glavi.

-Moglo bi se reći i u srcu, jer ako je ne “osjećam” i ne vidim, fotografija sigurno neće ispasti dobra. Zato uglavnom sve smišljam sama uz prihvaćanje tuđe sugestije. Tuđe vizije ne mogu imati u glavi, ali prihvaćam prijedloge, primjerice motiv (Mjesec, zvijezda, more, planina, i sl.).

Ono što me najviše motivira je vaša priča jer želim napraviti fotografiju s kojom se osoba može poistovjetiti.

Potrebno mi je neko vrijeme da smislim ideju koju uvijek unaprijed izložim. Ponekad napravim i crtež da vidite kako bi fotografija izgledala. Ponavljam, jako mi je važno da kreiramo fotografiju koja će vam se svidjeti.

Treba mi i vremena da pronađem lokaciju. Dakle, nikada ne smišljam izgled fotografije na licu mjesta nego imam unaprijed osmišljen koncept. Zato se u ovakvom tipu fotografije najviše naplaćuju ideja te obrada za koju je potrebno znanje koje uvijek moram nadograđivati kako bih postigla još bolje rezultate i veselim se mogućem napretku u godinama koje slijede. 

Dakle, u većini slučajeva fotografiram vas i potrebne elemente za fotografiju na istom mjestu u isto vrijeme na dogovorenoj lokaciji. Međutim, ponekad spajam elemente koje ste vi prethodno fotografirali (vas, vašeg ljubimca ili sl.) u posebnu fantasy fotografiju. Ovisno o tipu fotografije i temi, po potrebi koristim stock fotografije s interneta koje su besplatne za upotrebu da nadogradim fotografiju.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Nije potrebno znanje poziranja niti fotogeničnost, a ne smetaju ni manjak niti višak kilograma jer ne fotografiram portrete i model je u drugom planu. Djecu fotografiram na isti način. Zapravo, fotografiranje samo po sebi ne traje predugo, više treba vremena da se pronađe dobra lokacija (osim ako ju unaprijed već ne pronađem). Potrebno je jedino da imate haljinu ili odjeću u određenoj boji ili neke rekvizite koje unaprijed određujemo. Malo dobre volje, oko sat slobodnog vremena, smiješak za fotografkinju! I to je to! 

Vanju ćete pronaći i na Fejsu.