“I Sunce je zvijezda” Nicole Yoon: Uzbudljiv roman za mlade

Nakladnička kuća Znanje donosi novi roman autorice bestselera Sve, baš sve, Nicole Yoon, naslova I sunce je zvijezda (The Sun is Also a Star, 2016), u kojem se isprepliću prava ljubav i fizika. Daniel je američki tinejdžer korejskog porijekla koji je upravo krenuo na razgovor s čovjekom koji bi ga mogao preporučiti za upis na Yale. Iako sanja o tome da postane pjesnik, zbog roditelja misli da mora studirati medicinu. Natasha je djevojka s Jamajke koja se uvijek u svemu oslanja na znanost i koju se američke vlasti upravo spremaju deportirati.

Uzbudljiv roman prepun nade u kojem se istražuje identitet, obitelj, ljubav prema znanosti i znanost ljubavi, tamna tvar i međusobna povezanost… – Shelf Awareness

Autorica uspijeva istkati dojmljive kratke priče iz perspektive čak i sporednih likova (odvjetnik za doseljenička pitanja koji se zaljubio u svoju tajnicu, zaštitarka na rubu samoubojstva, pijani vozač koji je umalo pregazio Natashu), a u glavnu ljubavnu priču o Danielu i Natashi ubacuje i esejističke odlomke u kojima se govori o ozbiljnim temama kao što je povijest odnosa prema crnačkoj rasi kroz priču o kosi. Daniel i Natasha slučajno se susreću jednoga jutra i do kraja dana taj im susret mijenja život.

Duboko uranjanje u ljubav, sudbinu i odlučnost, kao i u sve načine na koje ljudi utječu jedni na druge, a da toga često nisu ni svjesni. –New York Times

I Sunce je zvijezda napisan je kao svestrani rječnik pojmova koji ima doticaja i s pričom o Romeu i Juliji, ali i s modernim klasikom romantičnih komedija, „Jedan dan“ Davida Nichollsa. No temelj je svega veza koja se stvara između Daniela i Natashe, koji tijekom svega 12 sati poznanstva prolaze kroz „36 pitanja o ljubavi“, ali i zagonetka na koju njih dvoje na kraju nailaze, kada spoznaju da ih je svemir spojio samo zato da bi ih razdvojio. Roman I sunce je zvijezda u prijevodu Zrinke Pavlić, od ovog tjedna je dostupan u knjižarama po cijeni od 99 kn.


Natasha: Osoba sam koja vjeruje u znanost i činjenice. Nikakva sudbina, nikakvi snovi koji se nikada ne ostvaruju. Definitivno nisam cura koja bi naletjela na dečka u vrevi newyorških ulica i odmah se zaljubila u njega. Pogotovo ne u situaciji u kojoj moju obitelj dijeli samo dvanaest sati od deportacije na Jamajku. Zaljubljivanje u tog momka neće biti moja priča.

Daniel: Oduvijek sam bio uzoriti sin i dobar učenik, oduvijek sam ispunjavao velika očekivanja svojih roditelja. Nisam pjesnik. Niti sanjar. No kada sam je ugledao, zaboravio sam sve to. Zbog nečega u Natashi na pamet mi pada da mi je sudbina namijenila nešto mnogo zanimljivije. Ne samo meni. I njoj također.

Svemir: Svaki trenutak u našim životima vodio je do ovoga jednog trenutka. Pred nama su milijuni različitih budućnosti. Koja će se od njih ostvariti?


O autorici

NICOLA YOON (1972.) odrasla je na Jamajci i u New Yorku (Brooklyn). Trenutno živi u Los Angelesu, sa suprugom i kćeri. Njezin je prvi roman Sve, baš sve koji je ilustrirao njezin suprug David Yonn, pisac i dizajner, doživio podjednako velik uspjeh i kod čitatelja i kod kritike, istovremeno dospjevši među finaliste nacionalne nagrade za književnost za mlade i na prvo mjesto ljestvice bestselera New York Timesa.