U ovim poznatim vinima, pivima i ciderima pronađen herbicid glifosat

U pet vrsta vina i četrnaest vrsta piva, među kojima je i jedno organsko, pronađeni su herbicidi, objavila je grupa U.S. Public Interest Research Group  (PIRG), članica organizacije The Public Interest Network, a o čemu je izvijestio i WebMD.

U pivu i vinu pronađen je glifosat, najkorišteniji herbicid na svijetu, za koji se sumnja da je kancerogen.

‘Razina glifosata u pivu i vinu nije nužno opasna po zdravlje, no ipak je razlog za brigu zbog potencijalnog rizika’, navodi se u priopćenju.

‘Odrasla osoba bi trebala popiti više od 140 čaša vina dnevno s najvišom razinom glifosfata da bi u organizam unijela količinu višu od one za koju se smatra da ju čovjek može tolerirati’, izjavio je Bayerov toksikolog. Bayer inače posjeduje Monsanto koji proizvodi Roundup.

Proizvođač organskog vina Frey Vineyards objašnjava da su glifosati dospjeli u vino kišnicom i da u tragovima mogu biti prisutni u mnogim namirnicama.

Iz američke Vladine agencije za zaštitu okoliša EPA-e umiruju javnost. Kažu, ne postoji značajan rizik za ljudsko zdravlje, čak ni za dojenčad ni malu djecu, kada se pesticidi koriste u propisanim količinama.

Vina u kojima je pronađen glifosat:

  • Sutter Home Merlot (2018), SAD, 4 x 187-ml, 51.4 ppb
  • Beringer’s Founders’ Estate Moscato (2018), SAD, 750-ml, 42.6 ppb
  • Barefoot Cabernet Sauvignon (2018), SAD, 4 x 187-ml, 36.3 ppb
  • Inkarri Malbec: Certified Organic (2016), Argentina, 750-ml, 5.3 ppb
  • Frey Organic Natural (2017), SAD, 750-ml, 4.8 ppb

Pive i cideri u kojima je pronađen glifosat:

  • Tsingtao Beer (2017), Kina, 4 x 640-ml, 49.7 ppb
  • Coors Light (2018), SAD, 6 x 500-ml, 31.1 ppb
  • Miller Lite (2018), SAD, 6 x 375-ml, 29.8 ppb
  • Budweiser (2018), SAD, 6 x 440-ml, 27 ppb.
  • Corona Extra (2017), Meksiko, 6 x 355-ml, 25.1 ppb
  • Heineken (2018), Nizozemska, 6 x 355-ml, 20.9 ppb
  • Guinness Draught (2018), Irska, 4 x 440-ml, 20.3 ppb
  • Stella Artois (2017), Belgija, 6 x 355-ml, 18.7 ppb
  • Ace Perry Hard Cider (2018), SAD, 6 x 650-ml, 14.5 ppb
  • Sierra Nevada Pale Ale (2018), SAD, 6 x 350-ml, 11.8 ppb
  • New Belgium Fat Tire Amber Ale (2018), SAD, 6 x 350-ml, 11.2 ppb
  • Sam Adams New England IPA (2018), SAD, 4 x 475-ml, 11 ppb
  • Stella Artois Cidre (2018), Belgija, 6 x 355-ml, 9.1 ppb
  • Samuel Smith’s Organic Lager (2017), Velika Britanija, 550-ml, 5.7 ppb

U cideru Peak Organic IPA (2018), SAD, 350-ml, glifosat nije detektiran.

Prije nego uzmete sljedeću bocu vina porijeklom iz Kalifornije, trebali biste znati da ćete najvjerojatnije ispijati značajnu količinu Monsantovog zloglasnog herbicida Roundup, upozorava i Pčelarstvo.

Nacionalna skupina za svijest o GMO-u, Moms Across America, poslala je deset boca kalifornijskog vina u Microbe Inotech Lab u St. Louisu, uključujući organske i biodinamičke marke. Svih deset vina testiranih pozitivno je na glifosat.

Razine kontaminacije bile su 28 puta veće u konvencionalnom vinu od organskog vina, s razinama od 659 dijelova na milijardu organskih do 18,74 dijelova na milijardu u konvencionalnom vinu. Najviša razina glifosata pronađena je u Cabernet Sauvignonu 2013. iz konvencionalnog, kemijski obrađenog vinograda. Najniži je bio u Syrahu iz biodinamičkog i organskog vinograda koji nikada nije bio poprskan prema riječima vlasnika. Druga organska vina iz 2012. kao i miješana crna vina sadržavala su 913 ppb glifosata.

Njemački znanstvenici su dokazali da čak i 1 ppb glifosata, koji je patentiran kao antibiotik, nepovratno uništava korisne bakterije u crijevima i potiče proliferaciju patogenih bakterija crijeva. Bakterije crijeva odgovorne su za 70 % našeg imunološkog sustava.

Od 57.000 kilograma Roundupa koji je korišten u okrugu Napa u 2013., 22.679 kg je primijenjeno u vinogradima, prema podacima Kalifornijskog odjela registra pesticida. Budući da se u većini vinograda na području Nape, Sonome i Mendocina koristi Roundup, sumnja se da se iz obližnjih vinograda zrakom kontaminiraju i organske kulture.


Glifosat

Glifosat kemijski je spoj iz skupine fosfonata. Biološki je aktivna glavna komponenta nekoliko herbicida širokog spektra. Rabi se od druge polovice 1970-ih godina u svijetu za suzbijanje korova u poljoprivredi, hortikulturi, industriji i kod privatnih domaćinstava. Glifosat djeluje neselektivno na biljke, i kod primjene potrebno je selektivno nanositi ovaj herbicid na onaj korov koji se treba ukloniti tako da se ne bi naškodilo na usjev. Da bi se zaštitio usjev korisne biljke se mogu s genetičkim inženjeringom učiniti otpornim na glifosat.