Stiže proljeće, a vas hvata “chun kun”? Evo kako si možete pomoći
“Budi se priroda, budimo se i mi – ili barem većina ima potrebu izaći na svježi zrak i upiti malo vitamina D. A što je s onima koje dolazak proljeća toliko iscrpi da bi se najradije zavukli pod deku i samo spavali? Ovakvo stanje niske energije i bezvoljnosti doista postoji kao dijagnoza u tradicionalnoj kineskoj medicini i zove se “chun kun” (hrv. proljetna pospanost)”, ističe Katarina Žumbar, koja je uz specijalizaciju iz tradicionalne kineske medicine (akupunktura i terapija hranom za životinje), u Americi završila i edukaciju za certificiranog terapeuta za provođenje terapije hranom kod ljudi koja prema principima istočne medicine zagovara strogo individualizirani pristup slaganju obroka i provođenju terapije.
Zbog velikog interesa za ovakav pristup zdravlju, otvorila je i Facebook stranicu koja će olakšati komunikaciju, dogovaranje konzultacija, ali i dijeljenje informacija o namirnicama, hrani i zdravlju s onima koje zanima takav terapijski pristup.
Što se to događa u proljeće, otkud proljetni umor?
“Ljudi s ovim disbalansom obično se osjećaju bolje za hladnog vremena jer se tijelo muči s procesom prilagodbe na više temperature i veći broj stimulansa (sve cvijeta!). Najčešće zahvaća starije ljude, ljude koji pate od kroničnih stanja, ali i ljude kod kojih postoje neki prikriveni disbalansi kojih možda nisu ni svijesni (npr. stres, tuga, ljutnja, bijes, intestinalna candida…).
Ako patite od proljetnog umora vjerojatno imate potrebu za snom – odlazite ranije spavati, budite se umorni, tijekom dana tijelo traži još sna i jednostavno ste pomalo i bezvoljni i usporeni.
A zašto se to događa?
Prema tradicionalnoj kineskoj medicini problem je u deficitu krvi (nedovoljnoj količini ili kvaliteti tjelesnih tekućina i krvi). Tijekom zimskih mjeseci, na hladnoći, kapilare su kontrahirane i manje krvi dolazi na površinu tijela, što znači da većina krvi njeguje mozak i važne unutrašnje organe. A onda dolazi proljeće i kapilare se šire, krv počinje kolati prema površini kože i odjednom je količina kisika koja dolazi do mozga smanjenja, tj.drugačije se raspodjeljuje u organizmu. Tijekom zime organizam troši više energije i nutrijenata za održavanje temperature i normalnog rada organizma.
Kada organizam izgubi sposobnost brze prilagodbe na povećanje energetskih zahtjeva, tada ostaje u svojem “usporenom” radu i javlja se umor i bezvoljnost. U takvim slučajevima najgore što možete napraviti je – otići spavati jer će i previše spavanja dovesti do smanjenja energije i još veće usporenosti i pospanosti!
Najbolje rješenje je zdrav režim tjelesne aktivnosti (šetanja) i pravilan obrazac spavanja, uz prehranu koja će rasteretiti probavni sustav!
Naša okolina u kojoj smo odrasli daje nam sve potrebne namirnice za održavanje ravnoteže u organizmu (a ravnoteža u organizmu je zapravo naše zdravlje) i dovoljno je birati sezonske namirnice (nema potrebe posezati za skupim i egzotičnim namirnicama i dodacima!).
Minimalna tjelesna aktivnost (poput sat vremena šetnje dnevno) već pomaže kod cirkulacije i pokretanja energije jer šalje više krvi u mozak – jeste li ikad otišli u šetnju prirodom i vratili se puni energije? Sigurno jeste jer svjež zrak je odlična prirodna budilica!
Jednostavna prehrana poput ribe, jaja, mlijeka i grahorica pomaže u prilagodbi na proljetne promjene, kao i povrće poput špinata, blitve i mrkve!
I ono najvažnije – svi smo mi individue i naša tijela imaju različite potrebe… Slušajte što vam govori jer univerzalne prehrane NEMA. Nekome odgovara riba i špinat, dok će netko drugi najbolje funkcionirati na svježim salatama!
Kada je prehrana u pitanju – dopustite si da budete JEDINSTVENI”, savjetuje Katarina Žumbar EquuiLibrium Animae.
Kakva su vaša iskustva s proljećem? Jeste li tim “jedva čekam i odmah živnem” ili tim “proljeće – mani me se!
https://www.facebook.com/terapijahranom/photos/a.250005739282187/250005465948881/?type=3&theater
Što je terapija hranom?
Kineska terapija je praksa liječenja prirodnom hranom, uz individualni pristup temeljen na konstitucijskim i okolišnim čimbenicima. Jedna od krilatica ovakve prehrane je poznata Hipokratova izreka: “Neka kuhinja bude vaša bolnica i neka vaša hrana bude i vaš lijek”!
🥑🍓🍠🥕🧀🍗🍲🍤🥗
Pravilna prehrana baza je zdravlja, dobrobiti i dugovječnosti, a putem treba osluškivati govor vlastitog tijela i odgovarati na njegove potrebe koje zbog različitih faktora (stres, bol, loša prehrana, umor, bolesti) vrlo često zanemarujemo.
Terapija hranom je prvi korak stvaranja “novog sebe”. Sretan put i uživajte u promjeni vlastite percepcije i energije.