Bedrock House: Kuća s dva zida i dva krova, ali bez prostorija, prozora i fasada

Kaktusi, palme, zidovi i stijene ili Bedrock House, kuća na osami koja svoju snagu i identitet crpi iz energije mjesta, iz prirode, mediteranskog okoliša, topografije terena i pogleda na more, te ih koristi kao generatore specifične arhitekture.

Bedrock House je kuća s dva zida, s dva krova, s dva interijera, kuća bez klasične hijerarhije, bez prozora, bez fasada, bez soba i prostorija.

Kuća je to koja se nalazi u mjestu Brzac na otoku Krku, autora Arhitektonskog biroa Turato (koautori su Idis Turato i Marko Liović), a koja se natječe za nagradu “Drago Galić” za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture u 2018. godini.

Nalazi se u šumi i nastala je na prostoru postojeće hrastove šume, krševitog mediteranskog vrta s kaktusima, agavama, lavandom, brnistrom i visokim palmama, gdje eto i bazena s velikom vodenom površinom.

Kuća se pruža od istoka prema zapadu, skrivajući se i zatvarajući prema sjeveru te se potpuno otvarajući i otkrivajući prema jugu. Između dva visoka zida smješteni su svi potrebni servisi, uređaji i kućanski sadržaji.

Izvedena je jednostavnom tehologijom gradnje, iz betona, čelika i stakla.

Programi i aktivnosti kuće “podržani” su generičnim bijelim namještajem: foteljama Mies Van der Rohea, stolicama Charles i Ray Eamesa, Chesterfielda sofama i naslonjačima.

Fotografije: © Bosnic+Dorotic