MATURALNA PUTOVANJA Srednjoškolci bi željeli da traje deset dana i još…

Maturalci su trenutno glavna tema kako srednjoškolaca, tako i njihovih roditelja. S jedne strane srednjoškolce muče „slatke brige“ kao što su odredište, sadržaji, dok s druge strane njihovi roditelji muku muče s financijama i potencijalnim opasnostima.

Kakva je praksa odlaženja na maturalce i treba li se ona mijenjati, istražio je portal EduCentar na skoro 600 ispitanika.

Ispitanici najčešće odlaze na osnovnoškolske izlete, njih čak 99 %, dok ih na izlete u srednjoj školi ide 94 %. Od onih koji su pohađali srednju školu, 85 % ih je išlo na maturalac, dok su apsolventska putovanja manje popularna: svega 29 % ispitanika koji su završili fakultet išli su na apsolventsko putovanje.

Najčešći razlog zbog kojeg su ispitanici propustili maturalac je loše financijsko stanje te nepovezanost s društvom u razredu.

Iako je veliki broj ispitanika izjavio kako im lokacija maturalca nije važna dokle god su sa svojim društvom  (40 %), ipak je većini (60 %) važno u koju zemlju idu na putovanje.

I dok za maturalac u osnovnoj školi ispitanici preferiraju putovanje unutar Hrvatske (75 %), za maturalac u srednjoj školi ipak većina preferira odlazak u inozemstvo (87 %).

Za maturalac u osnovnoj školi 52 % ispitanika smatra da su četiri dana dovoljna, a za maturalac u srednjoj školi bi ispitanici ipak odvojili više dana. Da je do sedam dana idealno trajanje maturalca smatra 42 % ispitanika, a čak 52 % smatra kako bi maturalac u srednjoj školi trebao trajati do deset dana.

Suprotno uvriježenom mišljenju da je srednjoškolcima na maturalcu samo do zabave, prilikom odabira destinacije većina ih preferira destinaciju koja ima dobar omjer i zabave i kulturnih znamenitosti (55 %). Na temelju ponude zabave destinaciju je biralo 29 % ispitanika, a 10 % na temelju cjenovne prihvatljivosti putovanja. Razumljivo, tek 3 % ispitanika izjavilo je kako su destinaciju birali isključivo prema kulturnim znamenitostima i povijesti države.

Ispitanici generalno nisu za maturalac u srednjoj školi unutar Hrvatske, čak i ako bi to pomoglo pri razvoju gospodarstva, jer smatraju da je to samo mali segment unutar većeg problema. S druge strane, kada bi država/grad/općina subvencionirala dio maturalca, veći dio ispitanika (54 %) ipak bi se odlučio na maturalac unutar Hrvatske.

Obzirom na nedavne tragične događaje očekivano je da je najveći strah roditelja upravo terorizam (62 %). Kada bi im dijete ove godine išlo na maturalac, dostupnost droga u kombinaciji s manjkom racionalnog razmišljanja adolescenata mučilo bi 48 % roditelja, 40 % ispitanika strahovalo bi od ozljeda, a 30 % od pretjerane konzumacije alkohola. Gotovo petina ispitanika (18 %) pribojavala bi se maloljetničke trudnoće. Od ostalih situacija roditelji su još istaknuli otmice djece te pljačke.

Ispeci pa reci...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.