SAVRŠENA MAJKA Roman čije se stranice okreću same od sebe

Večernji izlazak. Nekoliko sati zabave. To je sve što se trebalo dogoditi.

One se nazivaju Svibanjskim majkama, jer su skupina mama koje su svoje bebe rodile tijekom istoga mjeseca. Dvaput tjedno sastaju se u bruklinskom Prospect Parku zbog podrške i druženja. Kad odu zajedno na piće u hipsterski bar u svome kvartu, žele samo mali, veseli prekid dnevne rutine. Ali te vruće noći na Dan nezavisnosti, 4. srpnja, nešto je strašno pošlo po zlu: jedna od beba nestala je iz kolijevke.

Winnie, samohrana majka, zapravo nije željela ostaviti svoju sedam tjedana staru bebu s dadiljom, ali nagovorile su je prijateljice, Svibanjske majke. A sada ga nema. Ono što slijedi je bjesomučna potraga za Midom, tijekom koje će se razotkriti tajne, brakovi staviti na kušnju, a neka prijateljstva zauvijek prestati.

Triler Savršena majka je spoj lakog pripovijedanja, zastrašujuće teme i nevjerojatne unutarnje drame: krajnje neodoljivo štivo, od one vrste koju ne možete prestati čitati. Prateći skupinu trendovski nastrojenih bruklinskih mama čije je živote poljuljala strašna tragedija, zvjezdani roman Aimee Molloy savršeno će odgovarati čitateljima koji traže još jednu knjigu koju obavezno moraju pročitati. 

Savršena majka ritam trilera ubacuje u novu brzinu, usredotočujući se na skupinu mladih mama – Svibanjske majke – koje se redovito sastaju kako bi jedna drugoj pružile podršku u izazovima ranog majčinstva. Od samog početka, roman Aimee Molloy razlikuje se od brojnih iz svoga žanra po svom ženski orijentiranom narativu. Umjesto na tajne koje postoje između muža i žene, Molloy svoj triler uspostavlja fokusirajući se na živote četiriju vrlo različitih žena, koje povezuje majčinstvo – i tragedija.

To su Francie, slatka Južnjakinja koja se tek doselila na Brooklyn sa suprugom i sad se suočava sa stvarnošću života u New Yorku; Colette, spisateljica koja je izvana uvijek tako pribrana, ali iznutra se lomi kako bi pomirila svoje obveze prema poslu s onima koje nameće tek rođena beba; Nell, borbena, impulzivna žena koja možda ponekad popije koju previše, ali također, čini se, skriva vlastitu veliku tajnu; te Winnie, suzdržana ljepotica čiji će se život jedne ljetne noći okrenuti naglavce.

„Čitatelja drži u nagađanju… Namjerno udara tamo gdje boli i čitateljima kida živce.“ (Minneapolis Star Tribune)

Nakon što je Winnieno dijete oteto, skupina žena odjednom se nađe pod reflektorima: svaki njihov potez, sve odluke vezane za roditeljstvo i njihovi privatni životi postaju tema koju javno seciraju mediji i publika, jedva čekajući optužiti žene za sve ono što oni smatraju majčinskim nedostacima.

Savršena majka možda je zabavan psihološki triler pun neočekivanih obrata, ali on je i optužba društva u kojem se bezobzirno javno mišljenje postavlja kao sudac mladim majkama, bez obzira na to je li to „javno mišljenje“ predstavljeno u formi zahtjevnih rođaka ili, kao u Savršenoj majci, utjelovljeno u obličju osvetoljubive TV ličnosti i cijele vojske njezinih obožavatelja.

Glavne junakinje u romanu Aimee Molloy upečatljive su, pouzdane i angažirane – i što je možda najbolje od svega, ne pristaju biti određene svojim statusom „žrtve.“ To su žene koje imaju cilj, ali i svoju kompleksnost, žene što se ne mire s tragedijom koja je pogodila jednu od njih (iako svaka u tome uspijeva u različitoj mjeri). U svjetlu strašnoga zločina, one uzimaju stvari u svoje ruke, zbijaju redove (a katkad se malo i odmetnu) kako bi razriješile zagonetna zbivanja iz noći kad je zabava pošla ukrivo. 

„Roman o seksizmu i predrasudama koje društvo i dalje njeguje kad je riječ o majčinstvu… Svaka od protagonistica ima i vlastitog demona kojeg mora pobijediti i pritom iz posve novog kuta sagledati fundamentalna pitanja o tome kako da žena odbaci očekivanja okoline koja joj kruto određuje kakva bi morala biti.“ (Los Angeles Review of Books)

Kao i druge kriminalističke priče, roman Savršena majka možete iščitavati na dvjema različitim razinama: po njegovoj zabavnoj vrijednosti, ili pak po dubljem komentaru koji sadržava. Knjiga, dakako, nudi priču o majčinstvu koju će prepoznati svaka žena koja ima djecu i već se susrela s društvenim i osobnim pritiscima koje nameće majčinstvo, ali će se također svidjeti i čitateljima koji traže zabavno štivo koje ne mogu ispustiti iz ruku.

Molloy piše samouvjereno i energično, dubinski ulazeći u živote tih žena i precizno razotkrivajući njihove najosobnije tajne. Taj spoj Molloy dodatno začinjava time što u glavnu nit povremeno upleće zloslutnu ispovijest neimenovane pripovjedačice, dodajući tako savršenu dozu jeze drugim, lepršavije ispričanim zgodama iz osobnih života glavnih junakinja. Savršena majka dodiruje mračne teme laganim jezikom, pitkim stilom, upakirane u pripovjedni stil koji je i sočan i dramatičan upravo koliko treba. Ukratko, ova je knjiga za čitatelja čista navlakuša.

„Proletjela sam kroz Savršenu majku, u očajničkoj želji da vidim što će se dogoditi. I stil pisanja i karakterizacija su odlični, i bilo je posve lako identificirati se s tim ženama i pritiscima kojima su izložene. Apsolutno sam oduševljena – ovo je roman čije se stranice okreću same od sebe!“ (A. Paris, autorica romana “The BreakdownBehind Closed Doors”)

Nimalo ne čudi što je ova knjiga postala predložak za film jer se čita onako kao što se gleda svaka epizoda omiljene TV serije. Zarazna, brza priča koja posve obuzima, Savršena majka bit će i savršen izbor knjige koju ćete ponijeti na ljetovanje – ili jednostavno “progutati” prvog sljedećeg vikenda.


O autorici

Aimee Molloy autorica je knjige Savršena majka koja je u izdanju New York Timesa odmah postala bestseler. Ovaj debitantski roman fokusira se na skupinu žena čiji se životi nepovratno povežu nakon što jedno dijete nestane. Ovaj je uzbudljivi roman za velike ekrane adaptirala Kerry Washington, koja ga pozdravlja kao „napetu priču o izazovima modernog majčinstva, kao i o apsolutno najgoroj noćnoj mori svake majke“. Nadahnuta vlastitim iskustvom mlade majke u Brooklynu, autorica ukazuje na probleme s kojima se mnoge žene (i poneki muškarac) suočavaju kada dobiju prvo dijete – pokušavajući pomiriti društvena očekivanja i savjete stručnjaka o tome koji je način za podizanje novorođenčeta „najbolji“ – a usto trebaju održavati i karijeru, kao i zdrave, sretne odnose s partnerom, „vratiti“ tijelo kakvo su imale prije poroda itd. Prvi čitatelji nisu mogli ispustiti knjigu dok je nisu pročitali, nazivajući je „romanom koji se lako čita, punim obrata, koji te obuzme“ (Megan Miranda) i „tvrdim krimićem“ (Kimberly McCreight).

Ispeci pa reci...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.