Velika humanitarna akcija poklanjanja knjiga dječjim domovima 

Svjetski dan knjige što se održava 23. travnja poseban je dan za sve ljubitelje pisane riječi. Kako bi proširile ljubav prema knjigama, mnoge će knjižare, knjižnice te kulturne ustanove na ovaj dan organizirati i posebne manifestacije, poput promocija raznih autora, radionica pisanja i crtanja, dok će zainteresirani najdraže naslove moći nabaviti i po posebnim cijenama. Večer je, pak, rezervirana za one nešto veće knjigoljupce koji će u Noći knjige, koja se održava istoga dana u kasnijem terminu, u velikom broju pohoditi knjiške lokacije po uzoru na Noć muzeja, te uživati u raznim kvizovima, projekcijama,i razgovorima s autorima.

Popularnost ove manifestacije svake je godine u porastu, a toga su svjesni i u knjižarskom lancu Hoću knjigu  pa su prošle godine kao debitant visoko podigli ljestvicu u organizaciji događanja. Tako su posjetitelji knjižara mogli uživati u razgovoru s autoricom bestselera Sarah Pinborough putem Skypea, predavanju Korada Korlevića na temu astronomije, radionicama Ministarstva magije, kvizovima, čarobnim maskotama i ostalom, a večer je zaokružilo i prvo organizirano spavanje u knjižari kojem je prisustvovalo 15 odabranih sretnika.

Ove su godine ljestvicu odlučili podići na novu razinu te popularnost i posjećenost svojih knjižara iskoristiti za viši cilj – onaj humanitarni. Po uzoru na globalnu organizaciju Svjetskog dana knjige te Noći knjige, Hoću knjigu osmislio je „Daruj knjigu”, dobrotvornu akciju prikupljanja knjiga koje će se donirati dječjim domovima te domovima za odgoj djece i mladeži. Knjige će prikupljati u svojim knjižarama u posebnim kutijama u razdoblju od 1. do 23. travnja, a na samu Noć knjige će objaviti koliko su naslova prikupili. A cilj je svakako ambiciozan. U svojim kutijama planiraju vidjeti ni manje ni više nego 1000 naslova kako bi svaka ustanova dobila po dvadesetak primjeraka. I to ne bilo kakvih, nego s pomno kreiranog popisa.

„U osmišljavanju događanja za ovogodišnju Noć knjige istraživali smo što je popularno u inozemstvu te tako naišli na informaciju da je naglasak globalne Noći knjige upravo na humanitarnoj akciji iza koje stoji više od 700 volontera. Premisa je sljedeća – darovati knjige onim slojevima društva koji do njih ne mogu kako bi im kratkoročno uljepšali dan ili tjedan, a dugoročno od njih stvorili vjerne čitače. Tako se knjige poklanjaju institucijama poput domova za djecu, bolnica, zatvora i ostalih, a u akciji mogu sudjelovati samo knjige s popisa jer organizacija Noći knjige inzistira na relevantnim i novijim naslovima koje će oni koji knjigu nemaju često u rukama potaknuti na čitanje. Iz tog razloga, obratili smo se vodećim izdavačima koji su nam dali upravo takve prijedloge svojih naslova te smo kreirali jedinstveni popis od 20 knjiga za tri grupe uzrasta između 5 i 18 godina”, objasnila je Sanja Srdić Jungić, voditeljica marketinga Hoću knjigu.

Na popisu su se tako našli klasici, poput Ježeve kućice i Malog princa, poučni naslovi poput Bontona za mlade i Oceanologije, ali i noviteti te iznimno popularni naslovi, poput Doma gospođice Peregrine za čudnovatu djecuČuda te Genijalne prijateljice, na temelju kojih su nastali rado gledani filmovi i serije.

Cijene naslova kreću se od 15 pa sve do 195 kuna, stoga će svaka zainteresirana osoba moći donirati onaj naslov koji će biti u mogućnosti. Knjige će se prikupljati u svim knjižarama lanca Hoću knjigu u posebno označenim kutijama, no to ne znači da ih izričito morate kupiti baš tamo.

„Privatne osobe koje će sudjelovati u akciji neke će naslove pronaći na svojim policama, neki će možda svratiti u antikvarijat, neki na rasprodaju. Nije nam bitno otkud će knjige doći niti one nužno moraju biti iz naših knjižara. Ono što je važno napomenuti je da one moraju biti u dobrom stanju kako bi ih djeca mogla nesmetano čitati, a odluče li se potencijalni donatori knjigu nabaviti upravo u našim knjižarama, u sklopu ove akcije moći će ih nabaviti s 20 % popusta, kojih se Hoću knjigu odriče kako bi podržao akciju, uz naslove koje ćemo i sami donirati”, ističe Srdić Jungić.

Akciju su podržali renomirani izdavači koji su uz Hoću knjigu kreirali sam popis – Begen, Egmont, Fokus, Ljevak, Mozaik, Naša djeca, Planet Zoe, Planetopija, Profil i Školska knjiga – te donirali određenu količinu naslova koji su se na njemu našli. Iz tog razloga, Hoću knjigu u akciju skupljanja knjiga kreće s već dvjestotinjak prikupljenih knjiga, a ostatak je na vama. Proučite popis knjiga ovdje, pogledajte svoje police i davno zaboravljene kutije s knjigama, svratite u knjižaru ili antikvarijat i podržite ovu hvalevrijednu akciju kako bismo zajedno uljepšali mali dio djetinjstva onom najosjetljivijem sloju društva te pozitivno utjecali na njihove navike.