Imaju li kineska i zapadna astrologija nešto zajedničko?

Mnogi su pokušavali povući paralelu između zapadne i kineske astrologije. Teorija ima raznih, a astrologinja i iscjeliteljica Pamela Leigh Powers u želji da poveže dvanaest horoskopskih znakova s likovima životinja koristila se i znanjem o energetskim meridijanima, koji su prema istočnjačkoj tradiciji odgovorni za funkcioniranje tjelesnog sustava.

Powers pronalazi sličnosti između vatrenog Ovna i kineskog Štakora, no treba napomenuti da se toj životinji u Kini ne pripisuje pogrdno značenje. Pojašnjavajući svoj zaključak ona navodi priču prema kojoj je štakor stigao prvi kad je Buda na samrti pozvao životinje da ga isprate, a Ovan je prvi znak u zapadnoj astrologiji. Štakori su skloni biti vrlo subjektivni i često ih na djelovanje potiče ljutnja, a i Ovnovi, tvrdoglava djeca zodijaka, poznati su po svom burnom temperamentu, tome da uvijek žele biti prvi u svemu i da su u stanju lupati glavom u zid i zahtijevati da bude po njihovom.

Zemljani znak Bik prema ovoj teoriji odgovara Bivolu u kineskoj popularnoj astrologiji. Polako se kreću i sporo napreduju, pouzdani su, metodični, ustrajni, oprezni i nerado prihvaćaju nove ideje.

Zračni znak Blizanac odgovara kineskom poimanju Tigra, a koji se povezuje s osjećajem ponosa i prenaglašenim egom.

Zeca iz kineskog horoskopa Powers uspoređuje s vodenim znakom Rakom. S ovim su znacima povezani osjećaji kao što su brižnost i krivnja.

Vatreni Lav ili Zmaj povezuju se s osjećajem identiteta, uskraćenosti i ulogama koje biramo u svom životu. Lav ne želi osjetiti oskudicu i uvijek teži živjeti raskošnije od drugih.

Zbog jezičavosti odnosno sklonosti kritiziranju, Powers uspoređuje Djevicu i Zmiju. Ovaj zapadni zemljani znak kao i njegova verzija u kineskoj astrologiji mora uvijek biti u pravu, mrzi griješiti i njegova uvijek mora biti zadnja. Povezuje ih težnja za perfekcionizmom.

Kineski znak Konj odgovara zračnim Vagama, a smatra se da su im u životu najvažniji odnosi s drugima, te da im je ljubav glavni pokretač. Važan im je osjet dodira.

Vrlo neobično, ali vodeni znak Škorpion je po ovoj teoriji povezan s Ovcom, kojoj se pripisuju osobine kao što su
miroljubivost, misaonost i zanimanje za umjetnost.

Kineski znak Majmun baš kao i vatreni Strijelac sklon je stvoriti stvarnost s kojom može živjeti i ne želi da mu nitko ruši njegove predodžbe. Pokazuju smisao za humor i sklonost nepodopštinama.

U kineskoj astrologiji Pijetao, a u zapadnoj zemljani znak Jarac, skloni su kontrolirati svijet oko sebe i određivati pravila po kojima se drugi imaju ponašati.

Vodenjak, zračni znak, voli ljude onako općenito, no prići blizu mu može samo onaj tko je pozvan. Životinja koja mu odgovara po svojoj simbolici jest Pas, a osjećaji koji dolaze do izražaja kad su u neravnoteži su rezerviranost, oprez, sram, poteškoće s intimnošću.

Posljednji znak zodijaka, Ribe, Powers povezuje sa znakom Svinje. Osobe rođene u tim znacima su intuitivne, naglašeno emotivne, altruisti, skloni samosažaljenju, pesimizmu i često su ovisni o drugima. Inače, Ribe pripadaju
vodenim znakovima.

Pamela Leigh Powers na kraju navodi da bi se na neki način Djevica mogla usporediti sa znakom Ovce, a Škorpion sa Zmijom kojem bi djelomično odgovarala i simbolika Majmuna uz kojeg se veže meridijan mokraćnog mjehura, a u tradicionalnoj astrologiji mjehur se povezuje sa Škorpionom.

...