Kako vam Mjesečevi čvorovi mogu pomoći da se “uskladite sa zmajem”?

Onima koji vjeruju u reinkarnaciju posebno će zanimljivi u zapadnoj astrologiji biti Mjesečevi čvorovi.

Prema nekim teorijama Sjeverni čvor pritom odgovara pojmu karme, onom što je u ovom životu potrebno razviti, napraviti, dok Južni pojašnjava prethodne inkarnacije, odnosno ono što podsvjesno motivira osobu u ovom životu.

Važno je napomenuti da se radi o apstraktnim, matematički izračunatim točkama koje predstavljaju mjesto na kojem putanja Mjeseca oko Zemlje siječe Sunčevu putanju.

Sjeverni čvor predstavlja točku na kojoj Mjesečeva putanja izlazi iznad ekliptike, dok Južni čvor predstavlja točku silaska ispod ekliptike.

Čvorovi se uvijek nalaze u opoziciji, jedan nasuprot drugom, a po nebeskom se svodu kreću retrogradno, to jest obrnutim smjerom od uobičajenog kretanja planeta. U trenutku kad se i Sunce i Mjesec istovremeno približe jednom čvoru dogodit će se pomračenje Sunca, a ako su Sunce i Mjesec točno jedan nasuprot drugom, dogodit će se pomračenje Mjeseca.

Južni čvor, poznat i pod nazivom Zmajev rep, smatra se simbolom prošlosti koji označava duboko ukorijenjene obrasce ponašanja, zbir događaja, ideja, stavova i misli iz svih inkarnacija koje su utjecale na sadašnji život. Neke ljude Južni čvor ograničava, dok onima čija je prošlost “uredna” pomaže da se ostvare i postignu ono što im je “zacrtano”. Ovaj se čvor može nazvati i “bankom sjećanja” u kojoj su pohranjena sva prethodna iskustva na koja se treba oslanjati, ali treba ići naprijed i napredovati, razvijati se, a ne prekopavati po onome što je prošlo i zastarjelo.

Sjeverni čvor, koji se još naziva i Zmajeva glava, simbolizira budućnost i nova iskustva. Prepreke koje na svom putovanju osoba uspješno savlada ugrađuju se u temelj, a ona za svoj trud bude nagrađena novim zadacima. Simbolizira područje u kojem se osoba može izraziti na najbolji način i naglašava dobre karakteristike znaka i kuće u kojoj se nalazi.

Ostavljajući iza sebe Južni čvor, negativne navike i sjećanja koja više nisu korisna, i približavajući se Sjevernom čvoru život dobiva smisao i otkriva nove mogućnosti, no koliko god osoba napredovala na svom putu, uvijek može napredovati još više. Može se reći da Sjeverni čvor ukazuje na mogućnosti koje će se tek pojaviti, a Južni na ono što je već ostvareno, odnosno gdje postoje određene zasluge.

U jyotishu se Sjeverni čvor naziva Rahu, a Južni je Ketu. Sjeverni se opisuje kao sjena koja prelazi preko Mjeseca za vrijeme pomrčine Mjeseca, a južni kao sjena preko Sunca za vrijeme Sunčeve pomrčine. Tako se većina negativnih utjecaja Sjevernog čvora, kao što su mentalni poremećaji, halucinacije, opsjednutost duhovima, emocionalna nestabilnost, obiteljski problemi, svađe, pravni sporovi, poteškoće u muško-ženskim odnosima i pronalaženju partnera, mogu objasniti pomrčinom Mjeseca, dok se većina negativnih utjecaja Južnog čvora, sumnja u sebe, samodestrukcija, pretjerana kritičnost i zapažanje suptilnih razina stvarnosti, mogu objasniti pomrčinom Sunca. Pritom Sjeverni čvor utječe na um i osjećaje, te otkriva utjecaje majke, dok Južni ukazuje na oca i ego. Za Sjeverni se čvor kaže da djeluje poput Saturna, no blaže, dok se Južni može usporediti s Jupiterom, ali nemaju istu moć djelovanja.

Mjesečevi čvorovi nemaju izravan astrološki utjecaj kakav imaju nebeska tijela, ali uz pomoć ostatka horoskopa mogu pomoći u tumačenju. Smatra se da se treba “uskladiti sa zmajem”, što znači poštivati načela neba i zemlje i ostvarivati svoje ciljeve u skladu sa svemirom i principima dobra.