Dr. Steelsmith odabrala pet najvažnijih biljnih dodataka prehrani

O kakvoj god da se bolesti radilo, 500. godina prije Krista, ljudi su se oslanjali na biljke. Vremenom su biljni pripravci gurnuti u drugi plan, no interes za potencijalne dobrobiti biljaka, združeno sa znanstvenim spoznajama, potvrđuje ono što smo intuitivno znali: naši su preci imali pravo kad su od Majke prirode tražili načine izliječenja.

Za početnika nije nimalo lako snaći se među biljkama, pogotovo zato što su police trgovina zdrave hrane i biljnih ljekarni prepune raznih mogućnosti. Dr. Laurie Steelsmith, naturopat i licencirani akupunkturist, liječnica specijalizirana za žensko zdravlje, u određenim okolnostima preporučuje upotrebu pet biljaka koje mogu prirodno potaknuti zdravlje.

Na prvom mjestu, ispred ginkga bilobe, kamilice, lavande i sikavice je – Panax ginseng.

Redovita tjelovježba, zdravo spavanje, duboko disanje – sve to može biti izuzetno korisno kada postanemo iscrpljeni. Pokušati pronaći spas u kavi može biti kontraproduktivno, te čak pojačati osjećaj anksioznosti. Za imunitet i energiju od koristi može biti Panax ginseng, poznat kao azijski ili korejski ginseng, koji se upotrebljava tisućama godina u tradicionalnoj kineskoj medicini, prvenstveno kao tonik protiv umora i slabosti.

Biljka je bogata ginsenozidima, spojevima koji mogu spriječiti upalu, potaknuti živahnost, ojačati imunitet, povoljno djelovati na pamćenje. Istraživanja također ukazuju na to da Panax ginseng može pomoći i u održavanju zdrave razine šećera u krvi, piše dr. Steelsmith.

Najmoćniji tekući ekstrakt korejskog crvenog ginsenga na europskom tržištu je onaj iz pokrajine Geumsan, s najmanje 13 miligrama aktivne tvari ginsenozida po gramu ekstrakta. Analiza je pokazala da ginsenozida Rg1, Rb1 i Rg3 ukupno ima čak 16.87 mg/g. Priprema se isključivo od korijena korejskog crvenog ginsenga i ne sadrži nikakve dodatke, ni bojila, ni želatinu, ni glicerin, ni soju u bilo kojem obliku, niti koje drugo punilo.

Obzirom se ekstrakt dobiva obradom na niskim temperaturama ima miris i okus koji je karakterističan za crveni ginseng. Radi se o tekućem obliku ginsenga, vrlo koncentriranom, koji se dobiva od svježeg ginsenga. Obično se bere nakon četiri do šest godina nakon sadnje i on je baza za sve proizvode od ginsenga koji se razlikuju po kvaliteti i količini djelotvornih tvari.

Vjerojatno najpoznatija mogućnost primjene korejskog ginsenga je u svrhu otklanjanja erektilne disfunkcije.

Znanstvene studije pokazuju kako Panax ginseng može biti korisna alternativa u liječenju erektilne disfukcije, a spomenuto pozitivno djelovanje pripisuje se sposobnosti ginsenga da utječe na poboljšanje proizvodnje dušikovog oksida.

Ovaj spoj, naime, poboljšava opuštanje mišića te povećava cirikulaciju krvi u organizmu.

Kinezi su uočili da redovito uzimanje ginsenga poboljšava opće stanje organizma, apetit i mentalnu aktivnost, te djeluje preventivno protiv bolesti.

Pedesetih godina prošlog stoljeća sovjetski znanstvenici dokazali su njegovo povoljno djelovanje na kondiciju sportaša, te se u bivšem Sovjetskom savezu primjenjivao za postizanje vrhunskih rezultata.

Blagotvorna svojstva ginsenga koja dokazuju brojna znanstvena istraživanja, pripisuju se velikom sadržaju ginsenozida, spojeva iz skupine saponina koji nalikuju steroidnim molekulama, ali i glikoproteinu gintoninu te raznim polisaharidima.

U kineskim medicinskim studijama se navodi da ginseng jača pluća, potiče funkciju slezene, “uklanja stres iz srca”, a osobito budi “yang-qi”, pozitivnu energiju.