Znate li tko je Crvenokosa Zora?

Kao što je mnogima poznato roman „Crvena Zora i njezina družina“ napisao je švicarski pisac Kurt Held nakon boravka u Senju prije Drugoga svjetskog rata, a prvi puta je objavljen 1941. godine. Književnik je  priču izgradio na istinitim likovima i događajima. Četrnaestogodišnja Zora vođa je družine siročadi koji sami sebe nazivaju uskocima i skrivaju se u tvrđavi Nehaj ponad Senja. Godine 1978. snimljena je serija u Senju, u njemačko-švicarsko-jugoslavenskoj koprodukciji, a televizijska serija “Crvena Zora” ima 13 nastavaka. Na njemačkom govornom području doživjela je ogroman uspjeh te je i danas iznimno popularna.

Dugometražni film o Crvenokosoj Zori i njezinim doživljajima, koji je u njemačkim kinima prikazivan  2008. godine, snimljen je 2007.

Na pozornicu je postavljena  i opera Crvenokosa Zora 2009.

Turistička zajednica grada Senja 2010. izdala je brošuru Grad Crvenokose Zore u kojoj su opisane najvažnije lokacije u gradu i izvan grada na kojima je serija snimana.

Godine 2017. u izdanju Gradske knjižnice Senj, Kluba maturanata senjske gimnazije i Matice hrvatske – Ogranak Senj nakon 76 godina izašlo je izdanje romana Crvenokosa Zora i njezina družina na hrvatskom jeziku. Iste godine Gradsko kazalište Trešnja iz Zagreba postavilo je kazališnu predstavu Zora Riđokosa.

Krajem 2018. godine TZ grada Senja izradila je table s QR kodovima koje su postavljene na 11 lokacija na kojima se snimala serija, a predstavljanje kojih će se održati u sklopu Programa obilježavanja Dana grada.

Turistička zajednica grada Senja, Gradska knjižnica Senj i Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića organiziraju 24. travnja u 11.30 sati promociju tematskog puta Crvenokose Zore.  Skeniranje QR kodova s tabli uvest će vas u priču o Crvenokosoj Zori i upoznati vas s lokacijama na kojima je snimana serija.

Na zajedničku šetnju tematskim putem kreće se na dnu stepenica pored senjske gimnazije. U programu predstavljanja sudjelovat će djelatnici Turističke zajednice grada Senja i Gradske knjižnice Senj, umjetnica Zrinka Ostović, VIS “Bonaca” i učenici senjske osnovne škole pod vodstvom prof. Tamare Farkaš.