Nebo iznad Zagorja zašarenit će baloni na vrući zrak

Treću godinu zaredom održava se outdoor event Međunarodni festival balona na vrući zrak “Croatia Hot Air Balloon Rally”. Na nebo iznad Zagorja od 1. do 5. svibnja dolazi čak 17 balonaških ekipa iz cijele Europe. Lokacija uzlijetanja bit će Aerodrom Rudolfa Perešina u Gubaševu kraj Zaboka, te pansion Stara Škola u Sv. Križu Začretje. Obje lokacije na svega su pola sata vožnje od grada Zagreba.

U pet će se dana Rallyja za kup natjecati timovi iz Austrije, Francuske, Latvije, Makedonije, Nizozemske, Njemačke, Slovenije, Velike Britanije i naravno Hrvatske. Rally će ove godine okupiti i neke od najboljih žena pilota svijeta te će se tako hrvatskoj reprezentativki u letenju balonima na vrući zrak, Mariji Petrić Mikloušić, pridružiti još i Inga Ūle iz Latvije, Elisabeth Kindermann-Schön iz Austrije te Sanne Haarhuis iz Nizozemske.

Posjetitelji će imati priliku vidjeti i jedinstveni balon „Svečanost cvijeća“ koji je oslikan motivima istoimene slike velikog hrvatskog slikara naivne umjetnosti Ivana Rabuzina, a dio posjetitelja imat će priliku i sami se uzdići na kratki vezani let s trenutačno najvećim registriranim balonom u Republici Hrvatskoj – balonom Geopriče Parka Prirode Papuk.

Osim uzbudljivih uzlijetanja šarenih balona iz cijele Europe, posjetitelji mogu razgledati kupolu balona u kojoj će moći iz prve ruke naučiti sve o ovim fantastičnim letjelicama . Uz to, u srijedu 1. svibnja te u subotu, nedjelju 4. i 5. svibnja u 20 sati planirani su spektakli noćne iluminacije balona kad se okupljeni baloni, nakon zalaska sunca, uz pomoć gorionika osvjetljavaju i stvaraju vizualno očaravajuće prizor divovskih lampiona.

Jutarnji letovi kreću već u 7 sati, program za posjetitelje počinje u 16.30, a popodnevna uzlijetanja balona planirana su za 18. Ulaz na Rally je besplatan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.