Peti element, Frida i PJ Harvey kao Alisa na zidu čuda

Strastveno, drugačije, s puno boja i referenci na kulturu i umjetnost – to su odrednice s kojima se na tržištu pozicionirao domaći dizajnerski brand za uređenje i opremanje doma Poppy’s Happy Place. U tom stilu je osmišljena i njihova nova kolekcija modularnih zidnih dekoracija, kojom započinju suradnju sa zagrebačkom likovnom umjetnicom Margaretom Vidmar. Riječ je o slikama koje se sastoje od više dijelova i mogu kombinirati po želji, a pritom svakom ostaje na izbor hoće li na zid staviti cjelinu ili samo dio ove neodoljive slagalice.

Margareta Vidmar je zagrebačka umjetnica čija djela odlikuje snažni kolorit te jednostavni, ali moćni potezi kistom. Likovnošću se počela baviti tijekom oporavka nakon teške prometne nesreće, baš kao i čuvena meksička slikarica Frida Kahlo, koja joj je i danas važan izvor nadahnuća.

Kao što je Frida nekoć davno rekla: „Why do I need feet when I have wings to fly?”, tako i Margareta Vidmar u svojim slikama uranja u jedan drugačiji, gotovo nadrealni svijet. Njezini portreti Fride Kahlo zrače ženskom snagom, ljubavlju i ljepotom, a u kombinaciji sa slikama lišća iz ciklusa „Pedalj džungle” na zidu stvaraju efektnu igru boja i značenja.

-Nitko ne transformira bol u ljepotu kao što to radi Frida Kahlo. Zato njezine slike izazivaju tako duboke osjećaje – kaže Margareta Vidmar.

Inspiracija za suradnju s Margaretom bila je njezina velika retrospektivna izložba u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Nazvala ju je Slagalica, jer se sastojala iz mnoštva slika složenih poput puzzlea u povezanu i dinamičnu cjelinu, koju je moguće složiti na bezbroj načina. U međuodnosu svaki komadić utječe na drugi te tako i komadići i cjelina mijenjaju značenja.

-Želimo Margaretinu Slagalicu prenijeti u domove ljudi koji vole likovnost, ali nemaju običaj ili dovoljno novca za kupnju originala. Slike su printane na najkvalitetnijem 250-gramskom papiru sa strukturom pa ne djeluju plošno, a boje su žive kao na originalima. U suradnji s umjetnicom, nekim smo slikama dodali poruke, a neke govore same za sebe – kaže Davor Borojević, vođa tima Poppy’s Happy Place.

Primjerice, Margaretin hommage Alisi u zemlji čuda, njezinoj omiljenoj priči iz djetinjstva. Simpatični pop-artistički diptih slikan je poput stripa u kojem Alisa (u Margaretinoj verziji njezino lice podsjeća na glazbenicu PJ Harvey) gleda na bočicu s natpisom “drink me”.

Triptih Putnica može se pak iščitati na puno razina.

-Može to biti unutarnja potraga za samim sobom ili za novim životnim izazovima. Čar je u tome da sliku svatko može posložiti ovisno o tome u kojoj je fazi putovanja – kaže Davor Borojević i dodaje:

-Za razliku od ostalih slika, triptih Putnica i diptih Alisa dolaze na malim formatima 13×18 centimetara, što ih čini idealnim zidnim dekoracijama za prostore poput kuhinja, predsoblja, hodnika, manjih soba… –

Margareti je pak najdraža slika njezin autoportret nazvan Peti element – Free yor Mind.

-Nju sam stvarala zajedno sa svojim partnerom, koji djeluje pod umjetničkim imenom Esox Lucius Ido.

Na njoj su simbolički prikazana sva četiri elementa – voda, vatra, zrak i zemlja – a povezuje ih peti, ljubav.

Slika je intimna posveta našem odnosu i zato mi je toliko draga. Poruka Free you Mind – oslobodi svoj um – je ujedno moja poruka svima koji traže ljubav i autentično bivanje.

Kad oslobodite um, moći ćete osloboditi i srce, a samo se tako može doći do Petog elementa – kaže Margareta Vidmar.