Najbolje maslinovo ulje Salvela buža, nagrade za vina osvojili Kalavojna i Vina Siljan Josip

U subotu, 27. travnja održana je manifestacija Dan ulja i vina – Giornata dell’olio e del vino, tradicionalna manifestacija nastala spajanjem smotri koje bi ove godine brojale 25. smotru maslinovih ulja Istre i 26. smotru vina južne Istre.

Bogat program održavao se na Narodnom trgu i u Zajednici Talijana Vodnjana gdje su dodijeljena uvjerenja o osposobljavanju za poslove sommeliera maslinovog ulja, nakon čega su započela stručna predavanja dipl. ing. agr. Blanke Sinčić Pulić o Zaštićenoj oznaci izvornosti ISTRA. Uslijedilo je potom i predavanje o Certifikaciji ekstra djevičanskog maslinovog ulja ISTRA, a za kraj se zainteresiranima govorilo o Označavanju i deklariranju na etiketama i markicama.

Vođena degustacije Vin de rosa započela je u 13.30 sati, a predavači i voditelji bili su Edi Pastrovicchio, dipl.ing.agr. i Metteo Moscarda, mag. enolog. Posjetitelji Dana ulja i vina – Giornata dell’olio e del vino, od 10 do 14 sati, mogli su degustirati sva maslinova ulja i vina koja su sudjelovala na ocjenjivanjima u sklopu ovogodišnje manifestacije. Dok se svečana dodjela priznanja najboljim maslinovim uljima i vinima održala u 12.30 sati.

Nakon dodjele zabava se nastavila na Narodnom trgu gdje je posjetitelje dočekala megafritaja, a ovogodišnja smotra osim što je široj publici približila mirise i okuse najboljih maslinovih ulja i vina južne Istre, organizirala je i veselo popodne u vodnjanskim kantinama, podrumima i degustacionim salama pod nazivom „U điru po vodnjanskim kantinama – Alla riscoperta delle cantine Dignanesi“. Naime od 15 do 20 sati moglo se posjetiti ukupno 20 otvorenih podruma, kantina i degustacijskih sala Vodnjanštine.

Podrumi, kantine i degustacijske sale koje sudjeluju: Eko muzej (Cadenela), Salvamana, Tonin, Cossara, Babos, Meloto, Giachin, Teraboto, Medea/Salvela, Pršutarna Buršić, Brist „La botega de l’oio“, Baioco, Olea Prima, Vita, Stanzia Busetto, Lacuso Organic, Villa Sianna, OPG Lorenzin, Info point i OPG Bulić.

Ukupno je bilo zaprimljeno 79 uzoraka maslinovog ulja i 34 uzoraka raznih vina.

U kategoriji za maslinova ulja, 37 ih je zasjalo zlatnim sjajem, 27 srebrnim, 10 brončanim, a 5 ih je dobilo počasnu medalju.

Najbolje ocijenjeno maslinovo ulje bilo je Salvela buža od Agroprodukta d.o.o. s ukupno 91 bodom. Titulu najbolje ocijenjenih vina ove su godine dobili Kalavojna za Malvaziju istarsku s ukupno 85,33 bodova te Vina Siljan Josip za najbolje ocijenjeno crno vino, Merlot s ukupno 86 bodova.

...